Lätt få tag i narkotika via oseriösa läkare

GÖTEBORG/STOCKHOLM En reporter på Göteborgs Posten kunde efter korta besök hos tre olika läkare utan svårigheter få recept på 456 narkotikaklassade tabletter. “Det är för lätt att få tag i knark på recept“, säger Marita Aronson, riksdagsledamot (fp) och undrar vad socialministern tänker göra.

GP:s reporter – utrustad med dold mikrofon – lyckades på 37 minuters besök hos en allmänläkare, en psykiatriker och en gynekolog få ut recepten. Hon hänvisade till vaga sömnproblem och mensvärk. Endast en av de namngivna läkarna gav kvitto på besöksavgiften.

Hos allmänläkaren fanns en skylt om att man inte skriver ut sömntabletter, värktabletter och nervtabletter.
Men fem minuter senare:
“En femhundring på bordet och jag kan lämna mottagningen med tre recept på Flunitrazepan, Stesolid och värktabletter i fickan“, skriver reportern i GP.
För tablettmissbrukare skulle samma mängd kosta tusentals kronor att få tag i på gatan.

Hundratusentals svenskar har blivit beroende av lugnande medel, värk- och sömntabletter. Bakom deras missbruk finns läkare som skrivit ut stora mängder av de ofta narkotikaklassade läkemedlen.

Enligt Sten-Ove Falk, utredningschef på polisens narkotikarotel, har märkt att efterfrågan på dessa läkemedel ökat sedan straffen för Rohypnol nyligen skärptes. Falk säger att en läkare som skriver ut narkotika till friska personer för att tjäna pengar begår narkotikabrott.

Många tips kommer in från anhöriga, apotek och kriminalvården. Men Socialstyrelsen, som är tillsynsmyndighet, lyckas bara per år stoppa och dra in receptblocket för en handfull läkare som överförskriver narkotikaklassade läkemedel. Man hänvisar bl a till besvärliga och tidskrävande granskningar.

Gruppen läkare som missbrukar förskrivningsrätten anses liten, men orsakar stor skada. Några skriver ut tabletterna av ren okunskap, andra för att de tycker synd om eller känner sig hotade av patienten. Några gör det i rent vinstsyfte.

“De verkligt överförskrivande läkarna utgör förmodligen en liten del av yrkeskåren. Men deras agerande ger mycket negativa konsekvenser för missbrukare, deras anhöriga och övriga samhället“, säger riksdagsledamoten och missbruksforskaren Marita Aronson i ett uttalande.
Hon har nu ställt en skriftlig fråga till socialminister Lars Engqvist om vad han tänker göra för att förhindra överförskrivningen.

En skärpt medicinsk tillsyn kräver ökat samarbete mellan myndigheter som Socialstyrelsen, socialtjänsten och narkotikapolisen, menar Aronson.

Etiketter:

Annonser