Otydlig belgisk cannabislag överklagas

BRYSSEL Fem föreningar har överklagat den sju månader gamla belgiska cannabislagen till skiljedomstolen med motiveringen att lagen inte tillräckligt skyddar “brukarens“ rättssäkerhet. De anser att den kontroversiella lagen strider mot belgiska författningen och konventioner om mänskliga rättigheter.

Det handlar om Fédito (Fédération des Institutions pour Toxicomanes, en
organisation för vårdinrättningar) i Bryssel och Valloniet, Infor-Drogues
(droginformation), Förbundet för mänskliga rättigheter och den ideella
föreningen Prospective Jeunesse, vilka alla framhåller att det 1999 utlovades en fullständig avkriminalisering av cannabis.
Men som Drugnews har rapporterat erhöll dessa planer kritik från restriktiva krafter både inom och utom Belgien. Och efter flera förhandlingsvändor mellan stridiga viljor landade beslutet i en mångtydig ny lag.

De organisationerna som nu överklagar lagen tar fasta på den belgiska statsförfattningen, Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter samt Internationella pakten om medborgerliga och politiska rättigheter.

Fyra argument förs fram i sakfrågan om nya cannabisregleringen:
lagen innehåller ingen precisering av vilken mängd cannabis en myndig användare får inneha ”för eget bruk”.
lagen tillåter användning av ”mjuka” droger om den inte orsakar ”olägenhet för allmänheten”, däribland innehav ”i omedelbar närhet av eller på andra platser med minderåriga närvarande”, en beskrivning som de överklagande finner alltför vag.
enligt lagen är polisen skyldig att bekämpa ”varje slags störande av
allmän ordning”, vilket också förklaras vara alltför vagt.
i händelse av ”problematisk användning” kan man hamna i polisregistret.

Men det finns olika definitioner av ”problematisk användning”. Den ena talar om användning ”åtföljd av beroende som innebär att brukaren inte kan kontrollera sin konsumtion och som tar sig uttryck i psykiska och fysiska syndrom”. Den andra definitionen tar sin utgångspunkt i standardiserade test.

Nyligen frikändes en droganvändare i Namur som hade ett enda gram cannabis på sig, med motiveringen att den nuvarande lagen från den 3 maj i år inte är tillräckligt precis. Skiljedomstolen får nu ta ställning till hela lagen, en
skakigt framförhandlad kompromiss i den “regnbågsregering“ som styrde fram till parlamentsvalen i maj.

Den nya röd/blå ministären har en enklare sammansättning med färre kockar i köket. Justitieministern Laurette Onkelinx från det fransktalande socialistpartiet säger till tidningen Le Soir att hon före årsskiftet vill ha ett möte med de allmänna åklagarnas kollegium ”om almanackan tillåter”.

Hälsovårdsministern och partikamraten Rudy Demotte avstår från att yttra sig innan han närmare har studerat förfarandena vid överklagandet. Dan Van Raemdonck från Förbundet för mänskliga rättigheter hävdar att lagen åsidosätter användarens rättssäkerhet och innehåller ”en rad diskrimineringar”.
Philippe Bastin från Infor-Drogues säger sig varje dag få frågor från brukare, lärare, poliser med flera som inte vet hur de ska reagera.

Etiketter:

Annonser