Missriktad hjälp mot Afghanistans opiumodling

BRYSSEL/KABUL Opiumodlingen i Afghanistan ökar oroväckande och försörjer nu tio miljoner heroinmissbrukare i världen. Utländska insatser har haft begränsad framgång hittills. “Vid stöd till återuppbyggnad fylls gapet ibland med fel saker. Väst borde mer stödja alternativodling och lokala kvinnliga nätverk“, säger afghanistankännaren Nina Hjelmgren till Drugnews.

 Nyligen visade en kartläggning gjord av FN:s narkotikaprogram UNODC att det i år frambringas cirka 3 600 ton opium på Afghanistans illegala odlingar. Det är den näst högsta siffran sedan mätningarna startade för ett decennium sedan. Landet står därmed för över två tredjedelar av världproduktionen och försörjer runt tio miljoner missbrukare med heroin.

Och trots nya afghanska regeringens förbud mot all narkotikahantering så ökar antalet opiumproducerande provinser. FN bedömer att det nu förekommer odling i 28 av landets 32 provinser, 264 000 familjer (sju procent av invånarna) är beroende av inkomster från odlingarna.

Svenska regeringens narkotikasamordnare Björn Fries är oroad över utvecklingen. Nästan all heroin som missbrukas i Sverige härrör från råopium som odlats i s.k. Gyllene Halvmånen.
“Det visar på hur narkotikaproblemet är globalt och lokalt på samma gång. Mer odling i Afghanistan betyder ökad tillgång i våra städer här hemma. Om vi ska komma till rätta med narkotikaproblemet är det därför viktigt att vi jobbar på alla nivåer, internationellt, nationellt och lokalt“, sade Fries nyligen i en kommentar till FN-rapporten.

EU-kommissionär Chris Patten menar att årets jätteskörd av opiumvallmo sammanfaller med stigande priser för råopium, vilket gör verksamheten ”ytterst lönsam” för bönderna. Patten erinrar också om att det i Pakistan och Thailand tog 15 år att styra över opiumodlingarna mot andra grödor.
”Ökande efterfrågan på opium i grannländerna, med svaga regeringar, försvårar utrotandet i Afghanistan”, sade Chris Patten till tidningen European Voice.

Enligt den tyske EU-parlamentledamoten Armin Laschet är opiumfälten i Afghanistan ett ”direkt och överhängande” hot mot EU:
” Vi uppmanar EU att ta mer allvarligt på saken. Mycket narkotika som odlas hittar vägen till ungdomsklubbar och skolor i Europa och det krävs akuta insatser. EU lämnar mer än två miljarder euro i bistånd till Afghanistan, vi måste ge en tydlig politisk signal om att det inte får fortsätta så här”, säger Laschet till EV.
Europeiska kommissionen har gått med på att finansiellt stödja den afghanska övergångsregeringen strategi för narkotikakontroll. Runt 140 miljoner euro ska gå till landsbygdsutveckling under två år, ytterligare 70 miljoner euro har anslagits till brottsbekämpande myndigheter.

• Afghanistan har länge haft utländsk hjälp för återuppbyggnad och att minska drogproduktionen. Men felriktade bidrag kan även förvärra situationen – USA skickade överskottsvete som dumpade marknaden för de inhemska odlarna i Afghanistan. Och 2001 missade givareländerna ett gyllene tillfälle, menar journalisten Nina Hjelmgren som besökt Afghanistan många gånger. Då var fattigbönder intresserade av att växla över till alternativa grödor. Men hjälpen drog ut på tiden. Och sedan inträffade 11-septemberattentaten och USA-alliansens anfall mot Afghanistan…

Idag, efter talibanernas fall, satsas mycket på infrastruktur med vägar, broar och flygplatser. Medan befolkningens behov av rent vatten, bostäder, basal sjukvård och minröjning ofta missas.
“Vid stöd till återuppbyggnad fylls gapet ibland med fel saker, i fel ordning. Väst borde mer stödja alternativodling och lokala kvinnliga nätverk“, säger Nina Hjelmgren (bild) till Drugnews.
Bistånd till alternativ odling är samtidigt stöd för det civila samhället och motverkar korruption. Och kvinnorna är välorganiserade, reagerar mot anhörigas drogmissbruk och är de som ihärdigast bjuder motstånd mot narkotikaodlingen, menar Nina Hjelmgren.
På så sätt kan drogmotståndet i odlarländer och konsumtionsländer samverka.

Etiketter:

Annonser