Föräldrar stör lastbilslangning

JÖNKÖPING Yrkeschaufförer som langar alkohol och tobak till ungdomar är ett problem som myndigheter haft svårt att stoppa. Nu har föräldragrupper börjat bevaka rastplatser för att stoppa handeln, bland annat vid Torsvik söder om Jönköping.

“Vi hade ett exempel på en tolvåring som fick köpa här uppe och då blev det stormöte. När så små barn får köpa måste vi sätta gränser och visa att vi inte accepterar att det langas till våra barn och ungdomar“, säger Eva Nilsson, en förälder som fått nog, till SR Ekot.

Ett 60-tal föräldrar från Barnarpsskolan bevakar nu i skift fyra kvällar i veckan två rastplatser nära Barnarp ett par mil söder om Jönköping. De stör den langning som tidigare ledde till ungdomsfylleri, bråk och skadegörelse inne i samhället.

När Ekots utsände går runt med några föräldrar en kväll försvinner genast några av de omkring 20 långtradarna och ett par personbilar. En man som kommer dit för att handla nekas av chaufförer som pekar mot föräldrarna.
Tonåringar och vuxna hindras numer genom föräldraaktionen att fritt köpa sprit av fram för allt utländska chaufförer som vill dryga ut sin lön. Resultatet har enligt föräldrarna blivit att det blivit lugnare i samhället.

“Ungdomarna blir vansinniga och gapar och skriker, men det är ju störande vi ska vara och de får inte med sig något“, säger Anna Lindberg, en annan förälder som är med.

Problemet med lastbilslangning av tobak och alkohol har pågått länge – som Drugnews tidigare berättat. Bland annat vid IKEA:s anläggningar i Älmhult och Jönköping. Där har kamerautrustning installerats och särskilda vakter anlitats.

Men nu sprider sig intresset för föräldravandringar som metod att störa handeln när myndigheterna går bet. Tullen har svårt att stoppa handeln så länge som chaufförerna hållit sig till lagliga kvoterna, en gräns som dock från årsskiftet i praktiken försvunnit. I Tyskland föreslås att yrkeschaufförer inte ska få utnyttja privatinförsel av bl a alkohol.

Etiketter:

Annonser