Razzia mot stor kokaincentral

HAULCHIN/AMSTERDAM Hundratals kilo kokain beslagtogs i onsdags vid ett tillslag mot en verkstad i den lilla belgiska orten Haulchin. Polis grep flera personer som höll på att portionera och förpacka det vita pulvret. / Kokainsmuggling till Europa har ökat senaste åren. Hollands justitieminister vill låta kurirer med mindre än tre kilo kokain som avslöjas på Amsterdams flygplats slippa åtal.

Lokal och federal polis medverkade vid razzian i Belgien i onsdags och hade avspärrat flera gator runt kvarteret.
Hur stor den illegala kokainhanteringen varit är ännu inte klarlagt. Men med tanke på den ansenliga mängd som beslagtogs – beslaget är värt runt 25 miljoner euro i missbrukarled – utesluter polisen inte internationella förgreningar.

En av de huvudmisstänkta i härvan, en man av algeriskt ursprung, uppges för övrigt vara inblandad i omfattande smuggeltrafik av bilar mellan Europa och
Afrika. Härvan har utretts över två år.

• Kokainsmuggling har ökat till Europa senare år. 2002 infångade tullmyndigheterna 36,3 ton (året före rekordet 37,2 ton). Det mesta kommer från Latinamerika, särskilt via Spanien och Holland.
Före jul avslöjades att den holländska justitieministern Piet Hein Donner inte vill gripa smugglare som medför mindre än tre kilo kokain till Amsterdams flygplats. Trekilosgränsen har dragits upp i hemlighet för att de många kurirer som avslöjas inte ska överbelasta rättsväsendet och även för att undvika skottväxling på den hårt trafikerade flygplatsen.
“Vansinnigt förslag”, var holländska narkotikaspanares kommentar enligt tidningen De Telegraaf.

Etiketter:

Annonser