Statsministern: extramiljarder mot brott

STOCKHOLM Regeringen vill föra över miljardbelopp från försvaret till rättväsendet för att stärka brottsbekämpningen. Det berättade statsminister Göran Persson under partiledardebatten i riksdagen i onsdags.

Samtidigt som militära yttre hot minskat så har inre otryggheten ökat. Statsministern oroas över flera uppmärksammade våldshändelser under senare tid -– mord, andra våldsbrott, fängelsefritagningar etc. Och kampen mot brott och narkotika har han uppmärksammat även tidigare.

“En sak är säker. Vi ska inte misslyckas i kampen mot våld, kriminalitet och osäkerhet och otrygghet för att vi har bristande resurser“, sade Persson under riksdagsdebatten.

Statsministern vill föra över pengar från försvaret och förstärka bl a polis, åklagare, domstolar och kriminalvården. Även förebyggande arbete med fältassistenter och föräldraengagemang vill statsministern stärka.

Redan i höst utlovas förslag från regeringen om stärkt brottsbekämpning. Hur mycket pengar som ska överföras från försvaret kan han inte säga, men säger att tre miljarder är ett alternativ. Summan är beroende av omfattning och tidpunkt för en bantning av försvaret. Göran Persson uppger att beslut om nedskärningar inom försvaret bör gälla från 2005 och framåt.

Att militära hotet i omvärlden har minskat och ger utrymme för att minska militära försvarskostnaderna är flera partier överens om. Centerns Maud Olofsson anser dock att statsministern har lite för bråttom med sitt löfte. Överbefälhavaren avböjer ännu att kommentera statsministerns utspel.

• Statsministern tillbakavisade åter under riksdagsdebatten ett tidigare förslag från folkpartiledaren Lars Leijonborg om att sälja ut statliga Vin&Sprit. Leijonborg menar att delar av intäkterna skulle kunna satsas i drogförebyggande aktiviteter. Göran Persson anser att om privata vinstintressen släpps fram skulle alkoholmarknaden brutaliseras.

Etiketter:

Annonser