Rohypnol stoppas i Sverige

GÖTEBORG Det omstridda sömnmedlet Rohypnol som förekommit i samband i flera våldsbrott ska sluta säljas i Sverige. Det har läkemedelstillverkaren Roche beslutat sedan försäljningen minskat. Men smugglingen fortsätter – nyligen gjorde tullen ett rekordbeslag av drogen vid färjeläget Kapellskär utanför Stockholm.

“Försäljningen av Rohypnol har minskat kraftigt. Det finns därför inga affärsmässiga skäl för oss att fortsätta“, säger Hagen Pfundner, vd i Sverige för det schweiziska läkemedelsföretaget, till Göteborgs Posten.
Försäljningen avbryts först sedan Apoteksbolaget och andra kunder informerats. Redan förs samtal med Läkemedelsverket.

En studie har visat att var tredje våldsbrottsling missbrukar Rohypnol (med den verksamma substansen flunitrazepam), ofta i kombination med andra preparat. Kriminella intar ibland medlet för att bli mer känslokalla och hänsynslösa inför grova brott.

Tidigare har justitieminister Thomas Bodström krävt att läkemedlet ska stoppas.
Sedan det narkotikaklassade sömnmedlet omgivits med fler restriktioner har den lagliga förskrivningen minskat. Men juridiska möjligheter att helt förbjuda Rohypnol har inte funnits hittills.

Senare år har dock den legala försäljningen minskat till cirka 1,5 miljoner tabletter. Istället har smuggling via öststater av Rohypnol eller piratkopior av medlet blivit ett större bekymmer. Förra veckan gjorde tullen i Kapellskär ett rekordbeslag på omkring 20 kilo av den omstridda drogen, skriver Aftonbladet.

Straffen för illegal hantering av Rohypnol skärptes i höstas då gränsen sänktes för grovt narkotikabrott från 20 000 till 1000 tabletter i en dom i Högsta domstolen.

I USA och Kanada har flunitrazepam-preparat aldrig varit tillåtna.

Etiketter:

Annonser