Belgien ett steg närmare rökfria krogar

LEUVEN/BRYSSEL Nu drar Belgien ut i krig mot rökning – inte minst på restaurangerna. Och rökarna ska avskräckas med färgbilder på tobakspaketen med exempelvis sönderfrätt tandkött.

Hälsominister Rudy Demotte vill nu att fler ska fimpa i det förhållandevis storrökande Belgien. Häromdagen ratificerade han Världshälsoorganisationens strikta tobakskonvention.

Bland de aviserade åtgärderna märks alltså en mer aggressiv upplysning om
hälsoriskerna. De unga ska avskräckas med chockerande färgbilder på
cigarettpaketen, vilket sägs ha haft tydlig verkan i Kanada trots branschens
motdrag med pakethållare i styv plast som täcker över de otäcka bilderna.

Hälsoministern tänker sig också en höjning med 10 procent av cigarettpaketens pris
under en kort period, utöver höjningen på 25 eurocent sedan årsskiftet. Men Demotte tror att en höjning med 20 cent om året under fyra år endast har en begränsad effekt när det gäller att minska antalet rökare, som i Belgien ligger nära 30 procent.
Och hur som helst så ska Demotte först samråda med finansministern.

Demotte vill även öka andelen rökfria platser inom hotell, restaurang och caféer (“horeca“-sektorn) från 50 till 75 procent. Syftet är främst att skydda personalen
från passiv rökning. Enligt en talesman för ”horeca-branschen” motsvarar dock
femtio-femtio bättre proportionerna rökare/ickerökare bland gästerna.

Men nu höjs även krav på helt rökfria krogar. Roger Blanpain, professor emeritus vid Katholieke Universiteit Leuven, hänvisar till fackliga framgångar för rökförbudskrav inom servicesektorn utomlands – bl a i Norge, Irland, Italien, Kanada och snart även i Sverige.

Professorn har – som Drugnews tidigare rapporterat – uppmanat anställda att med stöd av lagen kräva rökfria arbetsplatser. Och han hänvisar även till kontakter med belgiska krögare som pekat på svårigheterna att göra åtskillnad mellan utrymmen för rökare och för icke-rökare.
”Systemen för rökutsug fungerar heller inte optimalt. Restauratörerna är
alltså anhängare av ett totalt rökförbud. Det enda alternativet skulle vare ett
särskilt rum för rökarna, totalt isolerat från horeca-avdelningen”, säger
Blanpain till belgiska Metro.

Nära hälften avde 2 500 personer som årligen dör av passiv rökning i Belgien
har arbetat i hotell och restaurangsektorn.

Etiketter:

Annonser