Skolan kan inte fixa allt!

Skolans uppdrag är inte att ensam uppfostra barn till schysta killar och tjejer. Det ska föräldrarna göra! Så lovar jag att fixa matten, och kanske hinna berätta lite om kondomer, alkohol och näringslära också. Det ska bli kul! skriver Elin Lundgren, lärare i Gävle, i en Drugnews-krönika

Dagens ungdom får alltmer könssjukdomar. Det får skolan ta tag i! Dagens ungdom kan inte uppföra sig. Det får skolan ta tag i! Dagens ungdom blir alltmer ohälsosam. Det får skolan ta tag i!

Skolan betyder egentligen lärarna. För vi är nästan bara lärare kvar. Elevvårdspersonal och rektorer är neddragna till ett minimum. Större städer kan ha två kuratorer som ska täcka åtta stora skolor. Gissa hur många ungdomar det finns som mår dåligt i skolan? Fler än du kan ana.

Som ny lärare är det lite av en chock att få inblick i hur alltför många av eleverna lever. Det finns inte alltid mat, inget vuxenstöd hemifrån, ingen att lita på. Det kan ha olika förklaringar, missbruk är en av dom. Arbetslöshet en annan. Eller helt enkelt ointresse från förälderns sida för sitt barn, och det är oberoende social status. Många gånger klarar barnet inte alls att ta det ansvar som hon eller han då står ensam med.

Att vara tretton år betyder dessutom att man inte längre är liten och inte heller stor. Det är mellantiden då man kan bli placerad vid barnbordet på släktkalas samtidigt som man ska dricka alkohol på de egna festerna.

Att ha hög status är viktigt och dit når man inte genom höga studieresultat utan genom att ha dyra kläder eller att vara ihop med någon. Mammas lilla flicka på måndag och grovhångel på lördag. Eller öva på fiolen och undra om man är sämst för att man inte får hånglar. Skolans, mitt mål, är att alla ska gå ut grundskolan och kunna räkna, skriva och läsa.

Är bilden klar?

Spännvidden bland eleverna är enorm. Mognad, kunskap, bakgrund och ambition är mycket olika.
För mig är det utmaning nog att få dom igenom läroplanerna för att de ska ha alla möjligheter när det är dags att lämna grundskolan. Till det vill jag givetvis ha så mycket tid som möjligt.

En stor del av den tiden går åt till att få eleverna att inte vicka på stolen, vara utrustade med penna och sudd, vara tysta, lyssna på mig, få undan mobiltelefonerna. Leta efter frånvarande, gå ut för att tala enskilt med någon, komma med extranyckeln när någon har glömt.

När jag lyssnar på hur vuxna pratar omkring mig på bussen, på ett café och på tidningarnas insändarsidor handlar det om att skolan måste se till att lära ungarna veta hut. Ta i med hårdhandskarna för att få ordning på dom.

Skolan ska väl dessutom som jag tidigare skrev noga informera om hur könssjukdomar sprids, se till att ungarna inte börjar röka, supa och knarka, inte stjäla och jag antar att det också är min förbannade plikt som lärare att fixa psykvården och stoppa våldet.

Det är fullt möjligt att det skulle gå. Om jag och mina kollegor inte var dom enda som skulle göra det. Den dag vi får barn till skolan som vet med sig hemifrån att man dukar undan efter sig, tar med sig vad man behöver när man ska någonstans och inte använder bög som skällsord. Då kanske tiden skulle räcka till.

Då skulle mina kollegor kanske få åka på utbildning och lära sig att man inte får ungdomar att låta bli att dricka alkohol genom att berätta vilka organ som skadas eller genom att berätta vilka grupper man kan dela in knark i.

Eventuellt skulle det finnas lite tid för ämnesstudier också.

Förälder, fatta att det är just det du är! Förälder. Det är din plikt att hålla ordning på ditt barn. För när ni misslyckas kommer andra vuxna att skylla på mig. “Lär dom sig ingenting i skolan nu för tiden?“

Jag skriver det nu, klart och tydligt. Skolans uppdrag är inte att ensam uppfostra barn till schysta killar och tjejer. Det ska föräldrarna göra!

Det verkar tabu att tala om för någon hur man ska uppfostra sitt barn. Det tänker jag inte göra. Jag struntar nämligen i vilken kärleksfull pedagogik som används, så länge det kommer ett lugnt och tryggt barn till mig i skolan.

Fixa det nu så lovar jag att fixa matten, och så kanske jag hinner med lite om kondomanvändande, alkoholprat och näringslära också. Det ska bli kul!

Etiketter:

Annonser