Svenska leder EU-arbete mot alkoholskador

LUXEMBURG En svenska ska samordna arbetet att ta fram en gemensam EU-strategi för att minska alkoholrelaterade skador i unionen. “Det viktiga är att nå en samsyn om att alkohol kan medföra allvarliga folkhälsoproblem“, säger Maria Renström Törnblom, EU-kommissionens nya alkoholexpert, till Drugnews.

Hon påbörjade arbetet i måndags i Luxemburg där kommissionens Direktorat för folkhälsofrågor finns. Avsikten är att ta fram en plan för hur alkoholskadorna ska minska inom unionen, något som hälsoministrarna enades om under det svenska ordförandeskapet 2001. Men sedan har inte mycket hänt.

“Det är ingen lätt fråga att få alla EU-länder att se hur alkoholen är en viktig påverkbar faktor för att minska hälsoskadorna. Men jag är säker på att vi ska lyckas, på samma sätt som idag EU:s politik har vässats om tobak och miljö“, säger Maria Renström Törnblom – nu tjänstledig sex månader från uppdraget i regeringens Mobilisering mot narkotika.

Även om hon betonar att hon inte ska driva svensk alkoholpolitik, så finns mycket erfarenheter att utnyttja hemifrån. Sambandet hur priser påverkar konsumtion och sin tur skadeutvecklingen börjar vinna gehör på kontinenten. Låg gemensam promillegräns i trafiken, minska ungas berusningsdrickande och alkoholreklam riktad till unga, alkoholskattens roll, är några frågor hon vill arbeta för.

• Ny statistik visar att svenskarna dricker allt mer (ifjol 10,2 liter ren alkohol per person över 15 år) och är på väg mot EU-snittet 11,5 liter. Kommentar?

“En oroväckande svensk utveckling. Samtidigt minskar konsumtionen i flera av de gamla vinländerna, medan deras ungdomar har ökat berusningsdrickande. Det är uppenbart viktigt att EU skaffar sig en gemensam alkoholpolitik. Och det är ju ingen nackdel att en svensk får leda arbetet“, säger Maria Renström Törnblom.

Faktaunderlag för EU:s alkoholstrategi ska hälsoministrarna få till sommaren. Beslut kan möjligen bli aktuellt under det holländska ordförandeskapet i höst.

Etiketter:

Annonser