EU:s narkotikachef efterlyser harmoniserade lagar

BRYSSEL Georges Estievenart, chef för EU:s drogcenter i Lissabon, ECNN, är besviken över att medlemsländernas narkotikalagstiftning inte harmoniseras. Och han beskriver i en intervju anslutarländernas drogproblem som ”ganska oroväckande”.

Georges Estievenart, som sedan 1995 förestår Europeiskt centrum för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk (ECNN) i Lissabon, lämnar vid årsskiftet sin post sedan hans andra femåriga mandatperiod löpt ut.

I en intervju med tidningen L’Européenne de Bruxelles säger ECNN-chefen, som varit med ända sedan centrumet inrättades 1989:
”Vi har gått framåt så sakteliga, centrumet är ett redskap som fungerar. Vi har
inte löst narkotikaproblemet, men vi har uppfyllt vårt mandat.”

Narkotikaproblemen ökar oupphörligen. Det nya är användningen av syntetiska
droger och framväxten av nya avarter, till exempel blandningar av spritdrycker
och narkotika som konsumeras vid ravefester, menar fransmannen Estievenart, som före ECNN-tiden ledde EU-kommissionens narkotikaavdelning i Bryssel.

”Min stora besvikelse är att vi inte har kunnat harmonisera lagstiftningen – ännu efter tio år finns det fortfarande femton olika rättsliga regelverk. Och femton olika synsätt, som till och med kan gå åt rakt motsatta håll. Harmonisering har varit och är fortfarande tabu.”

Högsta prioritet i det fjärde treårsprogrammet (2004-2006) har utvidgningen av tio nya medlemsländer i unionen under våren.
”Vi måste suga upp de tio nykomlingarna”, menar Estievenart.
Tack vare EU-programmet Phare har nationella informationsnätverk redan kunnat inrättas i de central- och östeuropeiska anslutarländerna. Kvar står att narkotikaproblemet i dessa länder är ”mycket annorlunda och ganska oroväckande”, enligt Estievenart.

I fråga om det utkast till författning som konventet har utarbetat är ECNN-direktören besviken över att regeringarna avvisat ändringsförslag om samordning av narkotikapolitiken.

Etiketter:

Annonser