Enträgen anti-knarkaktion fortsätter

STOCKHOLM Med en åsnas envishet fortsätter aktionen Stoppaknarket.nu mot langningen vid Sergels torg och landets drogproblem. “Att vi måste fortsätta är egentligen ett tecken på regeringens och myndigheternas passivitet“, sade Gun Nordin (bild), ordförande RNS-Stockholm vid årets sjätte måndagsapell.

“Statsministern har sagt att det är en skam att så många ungdomar börjar missbruka. Vi anser det är en skam att politikerna inte gör något konkret för att stoppa det“, menar Gun Nordin från Riksförbundet narkotikafritt samhälle.

Hon har deltagit i de flesta av protestmötena vid femte höghuset nära “Plattan“ – där narkotikahantering pågått mer eller mindre öppet i flera decennier. Aktionen inleddes i höstas med en namninsamling med krav på fler narkotikapoliser, bevara tullens bemanning, frivilliga drogtester i skolan och stöd- och kontrollprogram inom socialtjänsten.
Insamlingen avslutas inom kort och ska överlämnas till regeringen, men mötena vid lunchtid på måndagar fortsätter. Nu ska politiker och debattörer inbjudas.

På mötet i yrsnön denna februaridag talade även Tomas Hellström, diakon vid S:t Klara församling. Han berättade om församlingens uppsökande verksamhet bland hemlösa och utslagna kring Sergels torg. Kvarter där många missbrukare avlidit efter överdoser.
“Det är ju egentligen ett misslyckande för samhället att vi måste hålla på“, sade han.

” En tredje talare var Leif Karlsson från IOGT-NTO:s kamratstödjande verksamhet i Stockholm. Han underströk att det behövs mer resurser till vård- och behandling.
“Flera narkomaner som går förbi tycker det är bra att vi håller på. De vill inget hellre än ha hjälp att komma bort från missbruket“, berättade Leif Karlsson (bild) för Drugnews.

• Aktionen Stoppaknarket.nu som startade efter ett initiativ av RNS växer. Medarrangörer är nu också nykterhetsrörelsen IOGT-NTO, Ungdomens nykterhetsförbund, Föräldraföreningen mot narkotika och Klara kyrka.

Etiketter:

Annonser