“Sänk inte spritskatten som Finland!“

HELSINGFORS/STOCKHOLM Första mars sänkte Finland alkoholskatten och en halvliter Koskenkorva kostar nu under tio euro. Sänkningen väntas locka svenska resenärer och öka trycket på Sverige att följa efter. I en flygbladsaktion i Stockholm varnas politikerna för följderna: “Det räcker med de alkoholproblem vi redan har!“, säger Åsa Hagelstedt på IOGT-NTO till Drugnews.

Lägre finsk alkoholskatt (nu cirka 103 kronor per liter starksprit i Finland, 200 kronor/liter i Sverige) ökar troligen många svenskars resande österut. Finlandsbåtarna sänkte på måndagen taxfreepriserna på alkohol cirka 20 procent och i Torneå förbereder Alko, Systembolagets motsvarighet i Finland, invasion från systerstaden Haparanda.

Samtidigt har finländare köpt allt mer alkohol i Estland, norrmän handlar i Sverige, och sydsvenskar i Danmark, och danskar shoppar billigt i Tyskland… Och i maj utvidgas EU med bland andra Polen och Baltstaterna som har ännu lägre beskattad alkohol, bara 35-40 kronor per liter.
Så kan katten-på-råtta-leken fortsätta mot allt lägre alkoholskatter, där både EU- regler och människors hälsa i slutändan står på spel.

Att svenskar köper allt mer alkohol utomlands och därigenom både exporterar en del av landets skattebas och urgröper Systembolagets roll har fått både alkoholindustrin, statsministerfrun och politiker att begära sänkt alkoholskatt. Regeringen har hittills sagt att man avvaktar skattesänkning. Riksdagsman Kenth Härstedt (s) har i uppdrag att följa utvecklingen av gränshandeln och ska senast 15 augusti komma med sitt förslag.


“Vi hoppas att folkhälsan är viktigare för våra svenska politiker. Ett beslut att sänka alkoholskatten är i samma sekund ett beslut att fler blir barn till missbrukare, minst ett par hundra tusen barn är det redan“, säger Åsa Hagelstedt, kommunikationsansvarig på IOGT-NTO.
Tillsammans med andra nykterister delar hon måndag och tisdag ut flygblad med det budskapet vid riksdagshuset och utanför Socialdepartementet.

De alkoholrelaterade sjukdomarna kommer att öka i Sverige efter Finlands skattesänkning. Konsumtionen kommer att öka liksom antalet fall av skrumplever och alkoholförgiftningar. Det tror Folkhälsoinstitutet och hänvisar till utvecklingen efter Danmarks spriskattesänkning i oktober.
Effekten blev då som väntat att fler svenskar åkte över Öresund och spritshoppade och konsumtionen ökade markant i södra Sverige.
“Vi kommer att få en likartad utveckling i Stockholmstrakten och norra Sverige“, säger Gunnar Ågren, generaldirektör på Folkhälsoinstitutet, till Svenska Dagbladet.
Ågren anser att Sverige av folkhälsoskäl borde kräva undantag från EU-regler och införa restriktioner på alkoholinförsel.

• Nåväl. Kommer den finska skattesänkningen att nå syftet i Finland?

“Motivet är att minska alkoholrallyt mellan Estland och Finland före EU-utvidgningen i maj. Men det är frågan om det kommer att lyckas. Det är fortfarande betydligt billigare sprit på andra sidan Finska viken“, säger Esko Hirvonen (bild), utredningschef på finska tullstyrelsen, till Drugnews.

Han tror att smugglingen av 96-procentig sprit (ifjol 39 procent av finska tullens beslag på 72 000 liter) kanske minskar när privatresenärer kan föra hem nära obegränsade mängder alkohol.
“Är det för eget privat bruk så får man föra in stora mängder från annat EU-land. Men det är olagligt att sälja vidare“ säger Hirvonen.
Idag är försäljning av smuggelsprit vanligt vid långtradarparkeringar och på Helsingfors gator.
Tulli, den finska tullen, blir kvar i hamnarna där Estlandsfärjorna lägger till även framöver.
“Vi måste ändra strategi och kontrollsätt när det blir inre EU-gräns. Men vi ska prioritera bekämpning av storskalig smuggling av alkohol, tobak, doping och narkotika som ofta kommer via Baltikum“, säger Esko Hirvonen.

Billigare finsk sprit

• 1 mars sänktes Finlands alkoholskatter (skatten på sprit minskade 44 procent, starkvin 40 procent, vin 10 procent och öl 30 procent).
• Alkoholexperter beräknar att skattesänkningarna kommer att öka konsumtionen minst tio procent, (en liter ren sprit mer per invånare). Och att skadorna kommer att öka, t ex alkoholförgiftningar. Cirka sex procent av alla dödsfall i Finland anses orsakade av alkohol, över 3 100 personer avled av alkohol i fjol, rapporterar nyhetsbrevet Alcohol Update.

Etiketter:

Annonser