Mindre missbruksvård trots ökade behov

STOCKHOLM Kommunerna satsar allt mindre på missbruksvården. Trots ökat missbruk och kända brister i vårdkedjan. Däremot prioriteras barn och ungdomar mer. Det framgår av Socialstyrelsens lägesrapport om individ- och familjeomsorgen.

Sedan 1995 har socialtjänstens satsning på missbrukarvård – både institutionsvård och öppenvård – minskat med drygt en miljard kronor, dvs. cirka en femtedel. Och man uppfyller inte de nationella mål som regeringen satt upp om inte kraftfulla satsningar görs. Särskilt när befolkningens alkoholkonsumtion ökar och de grava missbrukarna blir allt fler.
“Att det finns en brist på avgiftningsplatser, psykiatrisk vård, eftervård och samordning framstår som allvarliga hinder för rehabilitering“, står det i en sammanfattning av rapporten.

En statlig utredning föreslog nyligen att kommunernas ska lockas skriva kontrakt för eftervård av missbrukare mot att staten står för en del av institutionsvården.

Men Socialstyrelsen finner också ljuspunkter inom individ- och familjeomsorgen. Kommunernas ekonomiska bistånd till familjer minskar och lämnar utrymme för att kompensera tidigare kraftiga nedskärningar. Prioriterade satsningar görs främst inom barn- och ungdomsvården och för utsatta kvinnor.

Etiketter:

Annonser