Langande läkare ska kartläggas

STOCKHOLM Regeringen vill kartlägga överförskrivande läkare av narkotikaklassade läkemedel. Och polisen vill att de åtalas för knarkbrott. Men för andra är de hjältar: “Jag hjälper nödställda människor. Det är brist på vård som är problemet, inte att jag skriver ut Subutex till missbrukare“, säger till Drugnews en 74-årig läkare, som anmälts av Socialstyrelsen.

Under en hearing om läkares överförskrivning av narkotikaklassade mediciner förra veckan framkom att det är ett problem. Det är svårt att kontrollera och når även illegala missbruksmarknaden.
Mötet som samlade bl a representanter för Apoteket, Socialstyrelsen, Läkarförbundet och polisen hade kommit till stånd efter uppgifter om hur lätt det är att få tag i narkotikaklassade bensodiazepiner. En reporter på Göteborgs-Posten hade på en 37 minuters rundtur hos tre läkare fått ut 465 narkotikatabletter, värt tusentals kronor för missbrukare.

“Vi vet inget om omfattningen av problemet, men det är tydligt att något måste göras“, sade Christina Gynnå, regeringens ställföreträdande narkotikasamordnare, som fungerade som moderator vid konferensen i Rosenbad.
Hon vill tillsätta en grupp som samordnar insatser och gör en rikstäckande kartläggning av läkare som förskriver vårdslöst.

De narkotikaklassade läkemedel som toppar Apotekets försäljningslista är lugnande som Imovan, Stilnoct, Stesolid och Flunitrazepam (rohypnol) och är åtråvärda bland missbrukare.
“Och de tabletterna är inte insmugglade, utan kommer från läkares receptblock“, sade Gunnar Hermansson från rikskriminalpolisens narkotikarotel.

Han berättade om flera fall där läkare av okunnighet, efter hot eller för att tjäna extra skrivit ut stora mängder beroendeframkallande läkemedel.
I Jönköping gick en man och en kvinna runt till flera läkare, uppgav olika adresser, och fick ut omkring 40 000 narkotikaklassade tabletter. I Malmö fick en man ut nio liter morfin (varav fem liter hos samma läkare) efter att uppge sig lida av scenskräck.
I Stavanger i Norge kunde några forskare genom att studera 31 läkares förskrivning identifiera över 1600 “shoppare“ som fått ut sammanlagt miljontals narkotikaklassade tabletter. Flera hade besökt 10-12 läkare, tagit beställningar och sålt tabletterna vidare.

Socialstyrelsen utredningar om överförskrivande läkare tar ofta lång tid och bara ett fåtal leder till återkallande av förskrivningsrätt eller legitimation (ifjol sju indragningar vardera). Därför vill Gunnar Hermansson på rikskrim att åklagare ska få använda narkotikalagen och åtala läkare som uppträder som langare. Det skulle även få bort dem från receptblocken under utredningstiden.

En 74-årig läkare i Stockholm ska i april granskas av hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) efter anmälan av Socialstyrelsen. Polis och apotek slog larm sedan han skrivit ut stora mängder narkotikaklassade läkemedel till sammanlagt ett 80-tal patienter. De flesta är missbrukare som fått ersättningsmedlet Subutex, men även i kombination med bensodiazepiner. Brister i journalföring och undersökningar noteras, liksom att flera patienter sålt tabletterna vidare, bland annat på Plattan (Sergels torg). En patient hade fått 2 800 rohypnol och 2600 kodeintabletter på tre månad av läkaren. En annan 1200 tabletter på en månad.
“Använd narkotikalagen mot sådana läkare som agerar som knarklangare. I Uppsala har missbruket av Subutex blivit större än heroinmissbruk“, sade Gunnar Hermansson.

Den anmälde läkare deltog själv vid hearingen tillsammans med flera av sina patienter och representanter i Svenska Brukarföreningen. 74-åringen kände sig kränkt och provocerad av polisens påstående.
“Jag gör en förbannat viktig insats. Mina patienter behöver medicinen och jag tänker fortsätta så länge jag kan. De behöver hjälp, inte förföljas som djur!“, sade han upprört.

Brukarföreningen stöder i ett öppet brev till Socialstyrelsen 74-åringen och hans verksamhet.
“Han är en hjälte för oss. Han törs göra det han ska som läkare, skriva ut till heroinberoende, till dem som verkligen behöver medicinerna. Om han inte kan skriva ut längre kommer många att hamna i heroinmissbruk igen“, sade Berne Stålenkrantz, ordförande i Brukarföreningen, till Drugnews och Göteborgs-Posten.

För att komma till rätta med läkare som överförskriver läkemedel och patienter som går runt till flera läkare vill Läkarförbundet ha mer information – både till läkare och patienter. Samt införa en gemensam läkemedelsjournal i hela sjukvården.
“Då kunde “shoppare“ av läkemedel som går runt till olika läkare upptäckas och uppföljning underlättas. För vi vill ju inte att patienten ska hamna i beroende“, sade Eva Nilsson Bågenholm, vice ordförande i Läkarförbundet.

Etiketter:

Annonser