Blairs plan ska minska britternas supande

LONDON Brittiska regeringen har lagt fram en plan för att stävja ökat supande i landet. Med bland annat fler säkerhetsvakter utanför pubar och klubbar och bättre information om alkoholens risker hoppas man begränsa dagens omfattande våld och hälsoskador.

Riktlinjerna gäller dels uppmaningar till pubar, klubbar och alkoholindustrin att medverka till att främja en mer “ansvarsfull alkoholkonsumtion“. Serveringsställena kan tvingas att få betala lokala myndigheter och polisen för insatser mot bråk och kriminalitet orsakat av okontrollerat drickande.

Regeringen vill att allmänheten informerar mer – exempelvis på etiketterna – om dryckernas innehåll och effekter. Bland annat för att ändra sina alkoholvanor och hålla sig under en ohälsosam gräns, som anges till 21 enheter alkohol i veckan för män och 14 för kvinnor. Där en enhet motsvarar ungefär ett glas vin, öl eller en snaps.

Premiärminister Tony Blair sade vid presentationen i måndags att den hundra sidor tjocka nya strategiplanen ska inriktas mot alkoholrelaterade skador och dess orsaker. Utan att vilja lägga sig i den njutning som många upplever som dricker på ett ansvarsfullt sätt.
“Ökat alkoholmissbruk bland en minoritet har orsakat problem; brott och anti-socialt beteende i städer och stadskärnor, samt skadar hälsan som ett resultat av fylleri och kontinuerligt drickande“, sade Blair enligt TT-AFP.

Men att det bara är en liten minoritet som har alkoholproblem håller inte kritiker som Ian Gilmore, ordförande för alkoholfrågor vid Royal college of physicians, med om. Han uppskattar att omkring en tredjedel av britterna dricker så mycket att de utgör en latent fara.
Årligen dör 15000-22000 invånare i Storbritannien i alkoholrelaterade sjukdomar och samhällets kostnader uppgår till motsvarande 270 miljarder kronor.

Fotnot: Ladda ner brittiska regeringens nya alkoholstrategi (pdf).

Etiketter:

Annonser