“Sprutbyte steg mot liberalare drogpolitik“

STOCKHOLM/OSLO Utvidgade sprututbyten för missbrukare kan leda till ett sluttande plan mot liberalare narkotikapolitik. Det menar sprutmotståndare som i samarbete med Maria Beroendecentrum anordnat forskningsseminarier och debatter i Stockholm. Oslo, där flera dödsfall i överdoser lett till krav på sprutrum, ses som varnande exempel.

I den “infekterade“ diskussionen om Sverige ska permanenta sprututbytesprojekten i Skåne och öppna för utdelning i hela landet är vetenskapliga utvärderingar hårdvaluta. Särskilt när de få som gjorts (bl a av Socialstyrelsen) inte ger stöd för att utdelning av rena sprutor till missbrukare bättre förebygger smittspridning, exempelvis av hiv och olika hepatit-sjukdomar.

Och inte blir sprutvännerna gladare efter de rapporter som två norska forskare berättade om på möten som anordnades i Stockholm på missbrukskliniken Maria Beroendecentrum i torsdags och ABF i fredags.

Epidemiologen Ellen Amundsen (foto) har jämfört olika hiv-förebyggande strategier i Danmark, Norge och Sverige under 1980- och 1990-talen. Hennes slutsats är att tyngdpunkt på rådgivning och testning – som i Norge och Sverige – kan vara mer effektivt än legal tillgång till rena sprutor som Danmark länge haft. Antalet nya hivfall bland missbrukare efter första epidemin i mitten av 1980-talet (då fallen var fler i Sverige och Norge) sjönk för alla tre länderna. Men lade sig på en högre nivå i Danmark som haft mindre av testning, rådgivning och där spårning av smittkälla varit frivillig.
“Vår undersökning stöder hypotesen att hiv-testning är viktigare än sprututdelning för att stävja smittspridning“, summerade Ellen Amundsen.
Rapporten presenterades i höstas, men har hittills inte alls vägts in i det vägval Sverige nu står inför.

Men exemplet Norge har också en mörk sida. Under senare år har landet drabbats av en heroinepidemi och antalet döda i överdoser var för ett par år sedan så högt att Oslo kallades “heroinets huvudstad i Europa“. Antalet injektionsmissbrukare fördubblades på några år till långt över 10 000 i dag i Norge, varav cirka hälften finns i Oslo.
Politiker och expert har reagerat yrvaket med förslag om sprutrum och rop på legalisering vinner gehör.

Sprututdelning bedrivs idag på flera platser i landet, i Oslo delas årligen ut cirka två miljoner sprutor. Vem som helst kan anonymt hämta nålar och kanyler. På kvällarna delas de ut fram till midnatt från kioskliknande verksamhet, “pølseboa“ i folkmun.
Kring den öppna drogscenen Plata, framför järnvägsstationen, pågår öppen handel och missbrukare injicerar, högar av sprittussar och nålar finns på marken, berättar en som nyligen besökt Plata. Polisen står och tittar på en bit bort.

“Norge har fortfarande målet ett narkotikafritt samhälle, men utvecklingen går i motsatt riktning. Sprututdelning i Norge har inte orsakat det ökade missbruket, men har helt klart stärkt injektionstraditionen“, sade Knut Reinås (foto), sociolog på Akers Universitetssjukhus i Oslo, till Drugnews.
Han har i ett projekt för EU-kommissionen och Oslo kommun jämför situationen med överdoser och dödsfall bland missbrukare i tre andra storstäder: Frankfurt, Amsterdam och Köpenhamn. Städerna befinner sig i olika stadier i hiv- och narkotikautvecklingen. Oslo har idag flest dödsfall – med reservation att städerna räknar drogrelaterade dödsfall lite olika.

Men narkotikasituationen är inte statistik, utan förändras hela tiden. Det senaste året i Oslo har antalet dödsfall vid överdos minskat till en tredjedel, från cirka 150 dödsfall till ett 50-tal.
“En orsak kan vara att metadonprogrammen utökats och att fler får kontakt med socialtjänst. Med färre döda i överdoser har också argumenten för sprutrum blivit svagare. Men vi har inte lyckats få kontroll över den galopperande narkotikasituationen“, berättade Knut Reinås.
Och förslaget om kommunala sprutrum för missbrukare har under tiden nått Stortinget.

“Det man kan lära av Norge är att se hur snabbt det kan svänga över i en liberal utveckling. Vi ska vara rädda om den restriktiva politiken. Summan av varje enskild harm-reduction-insats leder till ett sluttande plan“, sade Folkhälsoinstitutets generaldirektör Gunnar Ågren (bild) som medverkade vid forskarseminariet.

Folkhälsoinstitutet har i remissvar sagt nej till förslag om utvidgad sprututdelning i Sverige. Ågren motiverar det bl a med att utvärderingar inte visat Skåne-försöken vara effektivare mot smittspridning. Smittspridningen är lika låg i Västra Götaland, där inget sprututbyte finns. Och att några fler nya hiv-fall upptäckts i Stockholm senare år, tror han beror på att det finns fler missbrukare där.

Folkhälsoinstitutet menar vidare att idag är de flesta injektionsmissbrukare i Sverige väl informerade om hur man skyddar sig och den hotande epidemien har bromsats.
Huvuddelen av nya svenska hivfall (totalt cirka 270 per år) smittas utomlands och är inte narkotikarelaterade. I Östeuropa drabbas dock allt fler av hiv, särskilt bland injicerande narkomaner, vilket oroar inför EU-utvidgningen i maj.
“Om det finns anledning till att stärka hiv-arbetet så är det på det internationella området“, sade Gunnar Ågren.

Tre personer från Kriminellas revansch i samhället, Kris, delgav också sina erfarenheter efter många år som missbrukare. En av dem är hivsmittad. Det är inte bara sprutor som kan smitta, utan även lösningen som många delar, berättade de.
“Egentligen är det inte brist på rena sprutor som är problemet, utan brist på behandlingsplatser. Lägg pengarna på vård istället för sprututdelning“, sade Michael Thyberg från Kris.
Samhället bör inte göra det lättare att knarka, utan svårare, ansåg Krisarna.

Vid debatten försvarades sprututdelning av både anställda i projekten i Oslo och Skåne.
“Motståndet mot sprutor är nästan religiöst hos vissa. Det saknas en humanitär aspekt, att möta missbrukare på ett värdigt sätt“, sade Hans-Bertil Hansson, smittskyddsläkare som arbetat i 17 år med sprutbytesprojekten i Skåne.
Han tyckte representanter för ja-sidan också borde ha fått mer utrymme på seminariet.

Men kollegan från Uppsala, Staffan Sylvan summerade:
“Jag har intresserat följt seminariet och kan konstatera att ur smittskyddssynpunkt är nog sprututbyten inget för mig att implementera i Uppsala“.

Även professor Sven Britton på infektionskliniken på Karolinska sjukhuset i Solna berättade för Drugnews att han från att ha varit försiktigt positiv blivit allt mer tveksam till sprututdelning. Han gav för övrigt i sitt anförande exempel på att allt inte är nattsvart med världens hiv-utvecklingen. Dels att epidemin börjat avta i den del av Afrika (kring Tanzania) där infektionen hade sitt hjärta, dels att behandling med effektivare bromsmediciner blivit billigare.

Fotnot: Mötena arrangerade av Sveriges invandrare mot narkotika, Nykterhetsrörelsens samorganisation i Stockholm, Kriminella revanch i samhället, Hassela Nordic Network, Riksförbundet narkotikafritt samhälle i samarbete med Maria Beroendecentrum AB.

Strid om sprutor

• Efter stor vånda landade regeringen och folkhälsominister Morgan Johansson i höstas i att det är förenligt med restriktiv narkotikapolitik att erbjuda rena sprutor. Men missbrukaren måste samtidigt erbjudas en väl fungerande vårdkedja. Något som brister idag i projekten i Skåne och måste förbättras om de ska få vara kvar, menar regeringen.

•Nu är en departments-promemoria ute på remiss och en proposition väntas till riksdagen senare i år.

•Partierna är internt mycket splittrade i sprutfrågan, inte minst socialdemokraterna. Även vänstern och Folkpartiet har haft hårda debatter, deras respektive kongresser avslog med knapp majoritet nej-motioner. Moderaterna är enda parti som sagt helt nej till sprututbyte.

• Huvudinvändningar är ofta bristen på vetenskapligt stöd för att försöken i Skåne är effektivare mot smittspridning jämfört med andra regioner. Och att sprutor från samhället till aktiva narkomaner ger felaktiga signaler. Utdelning anses även krocka med konsumtionsförbudet.
Ja-sidan påpekar att projekten vid sidan av omfattande hiv-testning, även ger god medicinsk och psykologisk vård, och är en viktig social kontaktyta med utsatta i samhället.

Etiketter:

Annonser