“Kvällspressen glorifierar alkohol“

STOCKHOLM Kvällstidningarna Aftonbladet och Expressen glorifierar ofta alkohol på sina löpsedlar. Det hävdar UNF:s mediegranskande sajt Sanning&Konsekvens som studerat drakarnas löp. “Aftonbladet romantiserar inte alkohol. Däremot sysslar vi med konsumentjournalistik, exempelvis när vi tipsar om bra lådviner“, säger informationschef Olof Brundin till Drugnews.

Sanning&Konsekvens har gått igenom de båda kvällstidningarnas löpsedlar under 2003. Aftonbladet hade 174 alkoholrelaterade löp varav 71 procent hade ett glorifierande budskap. Expressen hade 125 löpsedlar om alkohol varav 49 procent förhärligade drycken, enligt undersökningen.

Det kan handla om vintips, billiga lådvin, såpadeltagares fyllefester och att alkohol är nyttigt för hälsan.

“Medierna har ett ansvar. När så stor del av de alkoholrelaterade löpsedlarna glorifierar alkohol, kan man konstatera att varken Aftonbladet eller är Expressen är särskilt objektiva i sin rapportering“, säger projektledaren Jessica Sandberg på Sanning&Konsekvens.
Det är en mediegranskande webbplats som drivs i regi av Ungdomens nykterhetsförbund.

Aftonbladet tillbakavisar kritiken.
“Det är bra att man sätter ljuset på det här, men undersökningen imponerar inte när man räknat in löp om rattfulla kändisar. Det är väl inte att romantisera alkohol?
Vi anser oss tvärtom tillhöra de krafter som uppmärksammar alkoholproblem, exempelvis bland ungdomar“, säger Olof Brundin, informationschef på Aftonbladet, till Drugnews.

En artikelserie “Mamma, pappa, sprit“ har som särtryck använts i gymnasieskolorna och tidningen har återkommande rapporterat om UNF:s tester av åldersgränser för alkoholinköp. Brundin poängterar också att Aftonbladet säger nej till alkoholannonser i bilagor om nöje och sport eftersom många av läsarna är ungdomar.

• Säljer alkohol på löpsedlar?
“Nej, det vill jag inte säga, även om löpsedeln är en kommersiell affisch för dagens tidning. Att vi testar och ibland rekommenderar om lådviner på fredagar när många är på väg till systemet är inga problem för oss eftersom vi är en tidning för de riktigt breda folklagren. Och de använder alkohol utan att ha problem med det och har rätt till en konsumentjournalistik även på detta område“, säger Olof Brundin.

Fotnot: Sanning&Konsekvents undersökning med exempel och bakgrund.

Tema: Alkohälsa

Är alkohol nyttigt?

Forskarstudier hävdar då och då att mindre mängder alkohol kan vara nyttigt och minska risken att drabbas av en viss sjukdom.Samtidigt utpekas alkohol ligga bakom över 200 sjukdomar, tillstånd och skador (bl a cancer, mag- och leverproblem, hjärt- och kärlsjukdomar, psykisk ohälsa, fosterskador, olyckor och våldsbrott).

•Européer har högst alkoholkonsumtion i världen. Bör vi verkligen av hälsoskäl dricka mer? •LÄS gärna EU-rapporten ”Alcohol in Europe, a public health perspective” (2006).

Etiketter:

Annonser