”Gå ihop om regler, tonårsföräldrar!”

STOCKHOLM “Hjälp, jag är tonårsförälder!“ är en ny drogförebyggande kampanj i Stockholm som nu inleds. “Tanken är att få föräldrar att tala med varandra och tillämpa gemensamma regler gentemot sina barn“, säger Anders Häregård, projektledare på Precens, till Drugnews.

Den nya kampanjen med affischer i kollektivtrafiken och en bok till alla tonårsföräldrar i Stockholm stad och 16 andra kommuner i länet. Boken som tryckts i 100 000 exemplar innehåller intervjuer med föräldrar som berättar om oro, dåliga samveten och svårigheter att hålla regler och förtroenden.
“Det är inte kul när ens barn börjar dricka på det här sättet. Inte kul alls“, berättar en pappa om sonen som tog började dricka veckan runt efter föräldrarna skilsmässa.

Högstadieåren är en tid då många barn gör sina alkoholdebuter och då familjens sammanhållning och konfliktberedskap prövas. Undersökningar visar att över hälften av eleverna i nian ofta dricker sig berusade.
Men det finns metoder att skjuta på dumma debuter och minska drickande. Det visar ett projekt i Örebro där föräldrar gick samman och gjorde överenskommelser. Exempel om att inte langa, lova att berätta om de sett någon tonåring full och reagera mot butiker som säljer folköl eller tobak till ungdomar.

Överenskommelser mellan föräldrar är en bra bas att stå på nästa gång tonåringarna ropar “andra får ju“ innan de slänger igen dörren…

“Ungas drickande går ner när föräldrarna enas om några grundregler. Och man kan ju lägga till andra om man vill, om utegångstider, veckopengar etc. Det är bra att vuxna börjar tala med varandra. Kanske kan deras ofta restriktiva hållning när barnen går i sjuan hålla högstadiet ut och därmed minska problemen“, säger Anders Häregård.

• Hemsidan Tonårsförälder har öppnats under tvåveckorskampanjen. Där kan man beställa boken, tipsa och ställa frågor om tonåringar, kriminalitet och droger.

Etiketter:

Annonser