Långsam avveckling av EU:s tobaksstöd

LUXEMBURG EU:s jordbruksstöd till tobaksodling ska stegvis avvecklas från 2006 till 2011. Det beslutade unionens jordbruksministrar på torsdagsmorgonen efter intensiva förhandlingar. Svenska regeringen anser att miljardstödet till den hälsofarliga grödan bör fasas bort i snabbare takt och röstade emot kompromissförslaget.

“Beslutet går i rätt riktning, men tyvärr var det inte tillräckligt långtgående för att vi skulle kunna acceptera det. Vi ansåg att stödet till produktionen av denna hälsovådliga gröda skulle upphöra betydligt snabbare än vad som nu blir fallet“, säger jordbruksminister Ann-Christin Nykvist i en kommentar.

Sverige har länge kritiserat subventionerna på idag cirka 8,7 miljarder kronor om året till EU:s inflytelsrika tobaksbönder. Det är förkastligt ur ett folkhälsoperspektiv och undergräver det förebyggande arbetet mot tobaksrökning, resonerar regeringen som i förhandlingarna yrkade att stödet ska avskaffas.

Nu beslutades istället att 60 procent av stödet ska fortsätta gå till tobaksproduktion, resterande som inkomststöd. Först 2011 kan stödet helt göras om till omstruktureringsstöd för branschen som idag har cirka 79 000 odlare och ytterligare över 130 000 anställda och säsongsplockare.
Idag utgör EU-subventionerna cirka 75 procent av intäkterna för tobaksskördarna.

Beslutet ingick i en politisk överenskommelse om EU:s framtida jordbrukspolitik för tobak, bomull, olivolja och humle.

Etiketter:

Annonser