Utlandssprit går om Systemets

STOCKHOLM/TALLINN Resenärer kommer fullastade med alkohol i Frihamnen i Stockholm när färjan från nya EU-landet Estland lagt till. Sedan privatinförseln i praktiken släpptes fri från årsskiftet kånkar svenskarna nu hem mer sprit från utlandet än vad som köps på Systembolaget.

De två första månaderna i år fraktade svenska resenärer hem uppåt tre miljoner liter sprit över gränserna, enligt beräkningar av alkoholforskare på Stockholms universitet som följer utvecklingen. Samma period sålde Systembolaget 2, 85 miljoner liter sprit, dvs. drygt 100 000 liter mindre. I mars fortsatte Systemets spritförsäljning att minska med 8,6 procent.

Alkoholkonsumtionen visar fortsatt ökning. Från att tidigare ökat omkring åtta-nio procent per år, så växte den cirka fyra procent ifjol och ligger nu klart över tio liter ren sprit per år för varje invånare 15 år och äldre.

“I år tror jag det blir en större ökning igen. Att alkohol blir billigare jämfört med andra varor och den ökande tillgängligheten är det som driver konsumtionsökningen“, säger alkoholforskaren Håkan Leifman till TT.
Han är även huvudsekreterare i den statliga alkoholutredning som följer privatinförselns utveckling och konsekvenser.

I höstas sänkte Danmark spritskatten och i mars år följde Finland efter. Och alkoholtrycket mot Sverige ökar nu ytterligare efter EU-utvidgningen. De tre baltiska länderna och Polen har alla låga alkoholskatter, cirka 30-35 kronor per liter sprit, jämfört med Sveriges cirka 200 kronor per liter.

Alkoholinförseln genomgår nu stora förändringar. Från tidigare ofta lastbilar som smugglade in sprit till privat införsel i mindre bilare fullastade av alkohol som lagras och säljs vidare. Tullen har stora svårigheter att bevisa att det inte är för privat bruk då kvoterna i praktiken slutat gälla.

Och även inköpen ändras. Sprit i kartong säljs redan i Estland och en svensk affär fylld med alkohol har öppnat i Tallinn helt inriktad på färjeresenärer.

Mest införd alkohol har hittills konsumerats i Sydsverige. Där uppger var tredje person mellan 16 och 19 år att de köpt insmugglad alkohol. Konsumtionen kommer fortsätta att öka, men mindre i Sydsverige där marknaden börjar bli mättad. Och mer i Svealand och Norrland som tidigare haft en “måttlig“ utveckling, tror Håkan Leifman.
Alkohol som förs in från Danmark och Tyskland och nu alltmer från Baltikum kommer förmodligen att fraktas mer uppåt i landet.

• Krav på sänkta alkoholskatter i Sverige hörs allt oftare. Nykterhetsrörelsen varnar dock för att följa efter Danmark och Finland i “alkoholracet mot botten“.
– Det är för mycket med 200 000 barn till missbrukare. Skriv inte under en ändring som gör dem fler, säger Sofia Modigh, alkoholpolitisk ansvarig på IOGT-NTO, i en uppmaning till riksdagen och regeringen.

Etiketter:

Annonser