Norden vill höja alkoholskatter i EU

KEFLAVIK Nordiska länderna enades på tisdagen om en gemensam hållning i alkoholskattefrågor. De ska verka för att EU höjer minimiskatterna på alkohol och alkoläsk samt avskaffar nollskattenivån på vin.

Överenskommelsen gjordes efter ett svenskt initiativ vid de nordiska finansministrarnas möte i Keflavik på Island.
– Det är ett viktigt framsteg att vi nu får en sammanhållen nordisk strategi. Nu kan vi agera samordnat och få ett starkare genomslag i EU. Vi vill få till stånd en gemensam europeisk syn på alkoholfrågan, att alkoholen inte är vilken vara som helst, säger biträdande finansminister Gunnar Lund i en kommentar.

Även om alla fem nordiska länder, samt Färöarna och Åland deltog vid beslutet så är det främst EU-länderna Sverige, Danmark och Finland som kan driva frågan inom EU.

Förra veckan tog finansminister Bosse Ringholm upp frågan om alkoholskatter vid ett ministermöte i Bryssel, men fick endast stöd av Finland. En höjning av minimiskatter skulle kunna leda till högre alkoholpriser i Sveriges grannländer och minska ”spritracet” över Östersjön och Öresund.

Nästa vecka väntas EU-kommissionen fatta beslut om en länge utlovad rapport om alkoholskatter. Men alkoholfrågan är känslig inom EU och snabba förändringar är inte att vänta.

Etiketter:

Annonser