Polischef JO-anmäld för att ej ingripa mot knarkbrott

STOCKHOLM Länspolismästare Carin Götblad har JO-anmälts av fem antiknark-aktivister för att inte ingripa mot välkänd langning och narkotikarelaterade brottslighet kring Sergels torg i Stockholm. – Gäller inte svensk lag på Plattan?, undrar anmälarna varav några haft missbrukande anhöriga.

I sin anmälan till justitieombudsmannen är det särskilt ett uttalande i Dagens Nyheter i mars de fem tar fasta på. Apropå varför inte polisen ingriper mot den i hela Norden bekanta öppna drogscenen kring Sergels torg svarade då Götblad:
“Vi skulle sätta in resurser bara vi vet att socialtjänsten har en planering och erbjuder avgiftning och vård. Annars blir det en meningslös insats“.

Anmälarna undrar om det är korrekt myndighetsutövning att polisen avstår från att fullgöra lagstadgade skyldigheter genom att hänvisa till andra myndigheters tillkortakommanden.
– Hennes uttalande antyder snarare att polisen nedprioriterat den narkotikabrottslighet som dagligen äger rum runt Sergels torg, säger Per Johansson, förbundssekreterare i Riksförbundet narkotikafritt samhälle och en av anmälarna, till Drugnews.

Några av anmälarna är medlemmar i Föräldraföreningen mot narkotika och har anhöriga som haft missbruksproblem och skaffat drogerna vid Sergels torg.

RNS och FMN har tillsammans med flera andra ideella organisationer sedan i höstas varje vecka genomfört möten vid Sergels torg under banderollen Stoppaknarket.nu om problemen. Deras krav är att langning och relaterade brottslighet som häleri måste beivras. Kring Plattan har under åren över ett tusen missbrukare avlidit i överdoser av bland annat heroin. Andra har använt platsen som ett illegalt varuhus och köpt vapen, elektronik, kläder med mera.

– Vi har under våra fler än 25 möten uppmärksammat politikerna på problemen vid maktens bakgård. Flera missbrukare har kommit fram och berätta att de vill sluta med inte får vårdplats. Och drogproblemen vid Sergels torg ökar, särskilt nu inför sommaren. De ungdomar som då ofta samlas här borde har rätt till en drogfri miljö, säger Per Johansson.

Socialborgarrådet Margareta Olofsson har talat vid ett möte och lovat att insatser. Men först ska olika drogscener i Stockholm kartläggas och resurser samordnas.
– Behövs det verkligen ytterligare kartläggning? Plattan är en känd langningsplats sedan flera decennier. Polisen och socialen måste båda göra sitt jobb och missbrukarna har rätt till behandling, säger Per Johansson.

• Läs hela JO-anmälan.

Etiketter:

Annonser