Tullen startar ny anti-drogportal

MALMÖ NoDrugs.se kallas tullverkets antidrogportal som invigdes på måndagen av folkhälsominister Morgan Johansson. Sajten är del i myndighetens brottsförebyggande satsning och vänder sig i första hand till vuxna som arbetar med ungdomar.

Jämsides med portalsatsningen vill tullen bygga ett nätverk mot droger tillsammans med föräldrar, skolor, företag, idrottsrörelsen och andra folkrörelser. Efter samarbete med stiftelsen Ren idrott så har flera idrottsstjärnor engagerats, bl a är sjukampsvärldsmästaren Carolina Klüft dragplåster.

–Det är inte alltid lätt att informera om droger bland unga. Det gäller att klart ta ställning mot droger, utan att överdriva, använda pekpinnar och samtidigt inte heller väcka nyfikenhet att prova, säger projektledaren Lars Hansson, till vardags narkotikainformatör i Helsingborg, till Drugnews.

Men han betonar att tullen har lång erfarenhet av drog- och smuggelbekämpning och kunskaper om olika preparat. Den nya drogportalen innehåller självstudiematerial (“e-learning“) som kan laddas hem, webb-tv, information om smuggling, grova brott och länkade nyheter. Men även drogfakta om narkotika, alkohol och doping och möjlighet att ställa frågor till experter.

Tullverket är även med i projektet kring den nyligen startade sajten Drogportalen.se.
–Vi kommer snarare att komplettera än konkurrera med andra hemsidor om droger på nätet, säger Lars Hansson.

NoDrugs.se invigdes av folkhälsominister Morgan Johansson vid tullens lokaler invid Öresundsbron. Han prisade den drogförebyggande satsningen.

• Tulledningen har samtidigt kritiserats för den pågående stora omorganisation som lett till att ett tiotal stationer lagts ner och nära 400 anställda fått sluta, varav ett 50-tal på kontrollsidan.
–Regeringen måste nu se till att tullen får ekonomiska resurser att stoppa knarket vid gränsen. Hemsidor i alla ära, Morgan Johansson, men finns det inga tullare på gränsen gör de inte mycket nytta, säger folkpartistiska riksdagsledamöten Torkild Strandberg i en kommentar.

Etiketter:

Annonser