Systemchefer kräver sänkt spritskatt

STOCKHOLM Systembolagets spritförsäljning fortsatte i maj att rasa med 14,2 procent, jämfört med samma tid ifjol. Statistiken redovisas i en debattartikel av företagets vd Anitra Steen och styrelseordförande Olof Johansson som också kräver sänkt spritskatt för att hejda privatinförseln. “Systembolagets uppdrag är inte att bedriva alkohollobbying“, säger IOGT-NTO:s ordförande Sven-Olov Carlsson.

Steen/Johanssons debattartikel publiceras både på Dagens Nyheters debattsida och på Systembolagets hemsida på tisdagen.
De redovisar att även det statliga monopolets övriga försäljning av alkoholdrycker minskade i maj. Mätt i ren alkohol (100 procent) så minskade Systembolagets försäljning 4,9 procent i maj och 4 procent de fem första månaderna i år, jämfört med samma perioder ifjol.

Införseln av billig sprit från utlandet är nu större än Systembolagets försäljning. Och svensken har inte bara bytt leverantör, utan rejält ökat sin alkoholkonsumtion med nära en fjärdedel sedan år 2000.
“För folkhälsans skull måste vi därför göra det mindre lönsamt att åka utomlands och köpa stora mängder alkohol“, skriver de Anitra Steen och Olof Johansson och kräver en sänkt spritskatt.
De både anklagar även polisen för att vara alltför passiv i kampen mot en ökad illegal spritförsäljning. Och ungdomar är särskilt utsatta, var femte köpare av insmugglad sprit och öl är under 20 år, enligt uppgifter från Stockholms universitet.
De aviserar en satsning av Systembolaget under en femårsperiod för 100 miljoner kronor för att förändra attityder och normer.
“Men det blir ingen ny Spola Kröken-kampanj. Det behövs något mycket mer kraftfullt än en ytterligare en informationskampanj“, skriver de.

• Nykterhetsrörelsen IOGT-NTO varnar för att följa Systembolagsledningens råd att sänka spritskatten. Alkoholskador och våld kommer att öka kraftigt. Det visar Finlands sänkning nyligen. Och i Danmark som sänkte skatten i höstas, för att minska införsel från Tyskland, har inte gränshandeln minskat.
–Varför blundar Systembolaget för detta? undrar nykterhetsbasen Sven-Olov Carlsson.

–Vi beklagar att ett statligt bolag driver en politisk linje, dessutom med egennyttan i första rummet. Systembolagets uppgift är att administrera sitt uppdrag, inte bedriva alkoholskattelobbying, säger han.

• Alkoholskatterna bör sänkas, tyckte 64 procent av de tillfrågade i en Sifo-enkät som gjordes 25 maj till 1 juni. Av 1 000 personer som svarade ville 30 procent inte sänka skatterna, medan sex procent var tveksamma eller visste inte.
53 procent ansåg också att svenska politiker bör verka för sänkta införselkvoter, medan 39 procent ansåg tvärtom. Undersökningen var beställd av SVT Rapport.

Etiketter:

Annonser