Strid om svenskt snus i EG-domstolen

LUXEMBURG Regeringen stöder tobaksbolaget Swedish Match krav att svenskt snus ska få säljas i hela EU. Vid en förhandling i EG-domstolen i tisdags varnade dock flera länder att snuset är ett folkhälsohot.

Medan tuggtobak och torrsnus är tillåtna ”traditionella produkter” i hela EU, så får svenskt våtsnus endast säljas i Sverige – efter ett undantag vid EU-inträdet 1995.

Svenska regeringen anser i en skrivelse till domstolen att snusförbudet i övriga EU är orättvist och inte är förenligt med principen om varors fria rörlighet och står i proportion till den nivå på folkhälsan som eftersträvas.
En argumentation inte helt olikt det som anfördes mot det tidigare svensk reklamförbudet av alkohol.

Swedish Match advokater argumenterade i EG-domstolen för att snus är mindre farligt än cigaretter och en väg att sluta röka. Men bland andra Finland, Frankrike och Storbritannien ser snuset som hot mot folkhälsan och vill skydda sina medborgare. Argument framfördes också för att snuset är beroendeframkallande och ökar risken för muncancer. Det senare har inte vetenskapligt kunnat fastslås vilket lett till att cancervarningen tagits bort i varningstexten på dosorna.

Snuset med sitt nikotin är dock en drog som påverkar alla kroppens organsystem och ökar exempelvis risk för diabetes, högt blodtryck, fosterskador, understryker Gunilla Bolinder – överläkare och tobaksforskare på Karolinska universitetssjukhuset.
–Att regeringen ställer sig bakom att man ska befrämja av en sådan produkt är ju lite märkligt, sade hon i en debatt i P1 Morgon.

EG-domstolens beslut om snusförbudet väntas först i början av nästa år.

• Även om snus för de som vill sluta röka klart minskar exponering för kända cancerframkallande ämnen så är nikotinläkemedel betydligt bättre och hälsosammare alternativ. Det visar en ny amerikansk studie som presenteras i Journal of the National Cancer Institute, rapporterar Tobaksfakta.

Etiketter:

Annonser