Godtycke inom narkomanvården

STOCKHOLM Vården av narkotikamissbrukare skiljer sig mycket åt i landet. Män och kvinnor behandlas olika och personalen gör mycket olika bedömningar, visar en ny studie. Studien visar på vikten av att ta fram nationella riktlinjer för missbruksvården, säger Socialstyrelsens nya generaldirektör Kjell Asplund.

Ett urval av vårdenheter fick ta ställning till sex olika fallbeskrivningar och föreslå tre insatser bland 19 alternativ. Det visade sig att personalen särbehandlade manliga och kvinnliga missbrukare, men klara skillnader i val av insatser kunde också noteras beroende på personalens yrkeserfarenheter och kön.

–De stora olikheterna mellan valet av insatser gör att det är näst intill omöjligt att förutsäga vilken typ av behandling en missbrukare får. Det är oacceptabelt att valet av insats för någon som behöver vård bestäms godtyckligt, säger Björn Fries, nationell narkotikapolitisk samordnare, i en kommentar.

Studien Narkomanvård på lika villkor som presenterade i onsdags är en del i Socialstyrelsens pågående arbete att utarbeta nationella riktlinjer och kvalitetskriterier för vården av missbrukare. Den har tagits fram i ett samarbete med statliga Mobilisering mot narkotika.

En annan kartläggning av narkomanvården ifjol konstaterade stora regionala skillnader och att möjligheter till fortbildning och handledning är bristfällig.

Resurserna till missbruksvården har minskat med en femtedel under senare år trots att drogmissbruk ökat och fler dör.

• Fotnot: Läs hela rapporten (pdf).

Etiketter:

Annonser