Billig sprit är ingen naturlag

Regeringens särskilde alkoholutredare Kent Härstedt väntas föreslå sänkt spritskatt. Och det är många som i debatten och snabbenkäter säger detsamma. Men hur blir svaret om frågan ställs om skatten bör sänkas även om konsumtion och alkoholskador ökar, undrar Elin Lundgren i en Drugnews-krönika.

I sommar har vi haft en stor alkoholpolitisk fråga som malts fram och tillbaka. Kenth Härstedt som leder alkoholinförselutredningen ska komma med sina slutsatser i mitten av augusti. Inför detta har media vridit och vänt och intervjuat de som har ett finger med i alkoholspelet och så allmänheten förstås. Vi har också redan sett på löpsedlarna att Härstedt kommer att föreslå att sänka alkoholskatten.

När tidningarnas hemsidor gör undersökningar där man ska klicka i om skatten ska sänkas eller inte, så tycker en förkrossande majoritet att skatten ska sänkas. Kom dock ihåg att när resultaten redovisas står med pytteliten text att resultatet inte är statistiskt säkerställt eftersom urvalet av röstande är okontrollerat. Tolkas alltså med försiktighet och inte som sanning! Folk stoppas av TV på stan och säger med blåst i håret: –Ja, vi måste följa efter resten av Europa, på frågan om hur vi egentligen ska ha det.

Jag undrar så kolossalt vem som sa det först. Vem som sa att vi måste följa efter resten av Europa? Och vidare undrar jag om det gäller i alla andra frågor också? Eller är det som någon av kvällstidningarna hade som rubrik på en satirisk ledare i början av sommaren att svenskarnas åsikter kring EU blommar upp som starkast just när det är alkohol vi talar om.

Annars är åsikterna inte så många och framförallt inte så starka. För hur utbrett är intresset för den kommande grundlagen jämfört med alkoholen? Inte stort.

Jag är väl å andra sidan tråkigt nog inget undantag. Jag har också suckat över det här med böjningen på gurkor och liknande (som jag fortfarande inte är säker på om det är en skröna eller inte), men inte så mycket mer. När jag hör EU och alkohol i samma mening på radion eller ser orden på samma sida i Dagens Nyheter blir jag däremot oerhört uppmärksam och tänker till och blir oftast arg och jag tycker, tycker, tycker. Precis som svenska folket, som i sommar tyckt att alkoholen ska bli billigare för att den måste det.

Men vi vet ju att det spelar roll hur man frågar. “Vill du att Sverige ska ha billigare alkohol?“ eller “Tycker du att Sverige ska sänka alkoholpriserna trots att detta kan innebära en ökning av konsumtionen och därmed alkoholproblem som antalet alkoholister, våld och ökade sjukvårdskostnader?“.
Tja… inte förvånas jag över att många svarar ja på första frågan, men jag är övertygad om att långt färre skulle göra det på den senare frågeställningen. Det minns vi ju från debatten kring lördagsöppet, att som man frågar får man svar. Problemet är att ingen ställt den andra frågan.

Jag vet att svenskarna inte är dumma, men jag tror att de inte har tänkt i tillräckligt många steg när de svarar att de vill ha sänkta alkoholpriser. Några säger att det är så för att Systembolagschefen Anitra Steen har sagt det måste bli så, några ser att deras festkostnader blir billigare och andra tillverkar själv alkohol och vill tjäna så mycket pengar de bara kan på det.

Jens Spendrup till exempel. Som i sin iver att överfylla den egna plånboken är så mån om att svensken inte ska bära öl in över gränserna (utan ha möjlighet att köpa svensk öl löjligt billigt) att han talar i termer om ungdomars säkerhet i ett pressmeddelande.

Ett grovt övertramp då det krasst sett är så att den öl Jens säljer förmodligen orsakat fler tragedier för ungdomen än vad den utländska ölen kommer att göra än på många år.

I SVT:s TV-program “Allvarligt talat“ ställde Jasenko Selimovic hårda och tuffa frågor till Anitra om hur vi egentligen ska ha det. Och minsann… hon medger att alkoholkonsumtionen kommer att stiga i Sverige om alkoholen ska slumpas bort och att detta tydligt strider mot regeringens mål om en kraftigt sänkt alkoholkonsumtion. Att Systembolaget alltså kommer att motverka sitt syfte.

Häromdagen sade en systembutikschef i Lidköping till Expressen: “ Det känns som att vi är tvungna att anpassa oss till våra grannländer och sänka skatten“.

Därför känner jag mig tvungen att skriva det här;
Gravitationen och energiprincipen är naturlagar, låga alkoholpriser är det inte.

Etiketter:

Annonser