All tobakshandel förbjuds i Bhutan

THIMPHU Bergslandet Bhutan i Himalaya blir först i världen med att förbjuda all tobaksförsäljning. Beslutet antogs av kungadömets nationalförsamling i samband med att WHO:s ramkonvention om global tobakskontroll ratificerades den 12 augusti.

Med målsättningen att göra hela landet rökfritt har efter hand tobaksförsäljning förbjudits i allt fler av landets distrikt. Nu innefattas även huvudstaden Thimphu och säljförbudet blir därmed nationellt.

Det blir framöver tillåtet att föra in tobak från utlandet för eget bruk, men först efter att ha betalat en tullavgift lika stor som inköpspriset. Redan tidigare hade försäljning av taxfree-cigaretter förbjudits.

Det buddhistiska Bhutan, beläget mellan Kina och Indien, förbjöd redan på 1600-talet rökning i regeringslokaler och religiösa byggnader. Rökning ökade dock i samband med att internationella tobaksbolag inledde sin aggressiva marknadsföring, såsom i andra utvecklingsländer under andra hälften av 1900-talet, rapporterar Tobaksfakta.

– Rökningen orsakade allt fler cancerfall och andra rökrelaterade sjukdomar. Det blev en allt större belastning för vår sjukvård, säger en företrädare för landets hälsomyndighet till tidningen Washington Times.

Antirökteam av hälsopersonal och buddistiska munkar började i en kampanj från 1997 besöka landets byar. Budskapet var att rökningen inte bara är skadligt för egna hälsan, utan också är syndigt och går emot buddhismens lärosats om att inte skada andra. Det vill säga genom passiv rökning.
Hälsoprojektet visade sig vara effektivt, på några år minskade landets cirka 300 000 rökare till 25 000. Bhutan har idag drygt 800 000 invånare.

Etiketter:

Annonser