Tältaktion mot knark på Sergels torg

STOCKHOLM Feghet, politisk dumhet och brist på medkänsla står i vägen för att lösa narkotikafrågan och stänga droghandeln kring Sergels torg. Det menar flera antiknarkföreningar som arrangerar ett 24-timmarsmöte med start måndag lunch. Flera ansvariga politiker, drogexperter och opinionsbildare medverkar.

Kring den öppna drogscenen vid Sergels torg har under åren över ett tusen missbrukare avlidit. Och de narkotikarelaterade brotten kostar enorma summor. Varför tillåts handeln fortsätta?
Det undrar bland andra Föräldraföreningen mot narkotika, IOGT-NTO-Stockholm, Kriminellas revansch i samhället, Sveriges invandrare mot narkotika, European Cities against Drugs, nätverket Eurad och Riksförbundet narkotikafritt samhälle.

De arrangerar ett 24-timmars marathon-möte som ska pågå kring ett tält som slåss upp på Sergels torg på måndag. Med nära tre talare per timme från måndag klockan 12.00 till tisdag lunch vill arrangörerna peka på att det finns nära ett halvt sekels kunskap och erfarenheter och idag nödvändiga lagar att göra något åt narkotikaproblemet.

– Men de som har ansvar för politiken och myndigheterna vill inte ta tag i detta, utan pekar finger åt varandra och skyller ifrån sig istället. Sergels torg är tyvärr ett praktexemplar på detta.
– Det ekar illa när Sverige som kritiserat Danmark för narkotikahandeln i Christiania, och där något nu verkar göras, så tillåts samtidigt drogscenen vara kvar mitt i Stockholm, säger Per Johansson, en av arrangörerna, till Drugnews.

Inbjudna socialborgarrådet Margareta Olofsson (v) och regeringens narkotikasamordnare Björn Fries är två som ska få förklara varför så lite händer. Andra talare är moderatledaren Fredrik Reinfeldt, flera riksdagsledamöter och Gunnar Ågren från Folkhälsoinstitutet.

Förutom situationen på Sergels torg blir det en mängd andra diskussioner – exempelvis om utvidgat sprututbytesprojekt, legalisering av cannabis, knark på internet, drogprevention i arbetslivet och i skolan. Poliser, socialarbetare, vårdare, anhöriga och f d missbrukare ger sina olika vinklar.
Infektionsprofessor Sven Britton talar om injektionsmissbruk, förre generalkonsuln i New York, Olle Wästberg, ska berätta om jättestadens nolltolerans mot brott och fotojournalisten Maria Söderberg visar bilder från narkotikaepidemins Ryssland.

Andra axplock från de över 50 programpunkterna är tjejtrion Crystal Clear, folkmusikgruppen Klinga och filmvisning under dygnet av bl a Stefan Jarls mods-triologi om Kenta och Stoffe och dokumentärfilmaren Janne Mattssons “Morgonfixen“ och “Jeppe är död“.

• Fotnot: Hela 24H-programmet för tältmötet på Sergels torg, från 23 augusti kl. 12- 24 augusti kl. 12.

Etiketter:

Annonser