500 alkoholdöda på spanska vägar

MADRID Förra året hade 500 av de 1621 bilförare som dog på de spanska vägarna druckit alkohol. Var fjärde man och var tionde kvinna som avled bakom ratten hade alkohol i kroppen visar sammanställda blodanalyser.

Totalt hade 30,9 procent av de omkomna förarna i trafiken alkohol i kroppen, en andel som är ungefär den samma som 2002, men en minskning från 2001.

Sammanställningen av blodanalyser har gjorts av Instituto Nacional de Toxicología och redovisas i den spanska tidningen ABC. De flesta av förarna hade över 1,5 promille alkohol i blodet, tre gånger den högsta tillåtna blodalkoholnivån i Spanien.

Könsskillnaderna är stora. Av de manliga bilförarna hade 40,2 procent druckit alkohol, medan 11,2 procent av de kvinnliga bilförarna som förolyckades hade alkohol i blodet.

Av de förolyckade bilförarna hade 6,2 procent blandat alkohol med någon annan drog eller medicin. Förutom alkohol var kokain den vanligast förekommande drogen (4,4 procent) följt av cannabis (1,2 procent) och amfetaminpreparat (0,7 procent).

Alkoholrestriktioner är av tradition få i Spanien. På spanska bensinstationer säljs både starksprit, vin och öl. Problemen med rattfylleri uppmärksammas dock allt mer vilket lett till att sänka promillegränsen till nuvarande 0,5.

• I Sverige görs minst 14 000 körningar av påverkade varje dygn och vid mer än var fjärde dödsolycka i trafiken finns alkohol eller andra droger med, enligt Vägverket. Vid omkring 150 dödsolyckor per år finns alkohol med i bilden.

Etiketter:

Annonser