Skottland överväger rökförbud

EDINBURGH Skottland kan snart komma att sälla sig till den växande grupp av länder som förbjuder tobaksrökning inom arbetslivet, även om arbetsplatsen är en restaurang eller pub.

Skottlands premiärminister Jack McConnell har tidigare varit tveksam till ett totalt förbud mot rökning på arbetsplatsen, men efter ett besök i Irland i slutet av augusti har hans inställning förändrats.
– Jag är nu närmare uppfattningen att ett heltäckande förbud är fördelaktigt
och att en sådan lag skulle vara enklare att upprätthålla, sa han efter
besöket till BBC.

Den skotska självstyrelsemyndigheten genomför just nu en process där allmänheten får ge sin syn på ett eventuellt förbud. Redan har man fått mer än 20000 synpunkter.
Motståndet mot förslaget kommer framför allt från pubar och restauranger, som befarar att ett rökförbud kommer att påverka deras affärer negativt. Den skotska självstyrelsemyndigheten räknar med att kunna presenteras ett förslag för jul i år.

Om Skottland inför ett totalt rökförbud kan Wales mycket väl följa efter.
Wales vice hälsominister John Griffiths säger till nyhetssajten LÄNKTEXTePolitix.com att om ett förbud införs i Skottland så kommer trycket på parlamentet i London att låta Wales inför ett förbud att öka.

Wales´ beslutande församling har redan röstat för att införa ett förbud, men eftersom den församlingen inte har samma befogenheter som det skotska parlamentet måste beslutet tas av parlamentet i London.

• Irland införde ett totalt rökförbud på arbetsplatser, inklusive pubar och barer, den 29 mars i år. 82 procent av befolkningen stöder rökförbudet, enligt irländska regeringen.
Den 1 juni infördes ett förbud också i Norge. I Sverige kommer tobaksrökning att bli otillåten på alla krogar och caféer från 1 juni 2005, utom i särskilt avgränsade rökrum utan servering.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser