”Äldre proppas fulla med läkemedel”

STOCKHOLM Många äldre äter antidepressiv medicin utan att lida av depression eller ångest. 44 procent av de äldre på Stockholms sjukhem förskrivs medicinerna, medan bara var fjärde av dessa hade symptomen. En annan larmrapport från Norrbotten och Västmanland varnar för att äldre personer proppas fulla med läkemedel.

Studien i stockholmsområdet har gjorts på elva sjukhem och omfattar 800 patienter över 75 år. Nära hälften av dem åt alltså antidepressiv medicin, SSRI-preparat. Flera utan att diagnos på problemen ställts.
– – Har man ingen tydlig diagnos som motiverar behandling ska man heller inte äta medicinerna. Så oskyldiga är inte biverkningarna, säger Johanna Ulfvarson, som inom kort lägger fram sin doktorsavhandling, till Dagens Nyheter.

• I en debattartikel i DN berättas om att landstingsrevision i Norrbotten och Västmanland visar att äldre boende i särskilt boende eller på sjukhem proppas fulla med mediciner. I snitt tio olika läkemedel äter de per dag, i vissa fall tvingas en del att ta upp till 25 olika läkemedel per dag.
I Västmanland får 40,5 procent av dem antidepressiva medel och uppemot 25 procent av de äldre ges dessutom neuroleptika mot psykoser och andra psykiska besvär. En klar överdimensionering, det är orimligt att så stor andel har sådana problem, menar artikelförfattarna Lars Hedberg och Joa Silver, ordförande i landstingsrevionen i Norrbotten respektive Västmanland.

Utredarna anser att samhället tappat kontrollen över förskrivningarna och vill att regeringen och Socialstyrelsen agerar.

Etiketter:

Annonser