EU-motgång för svensk snusindustrin

LUXEMBURG EU bör behålla totalförbudet mot svenskt snus. Det anser EU-domstolens generaladvokat i sitt förslag till yttrande på tisdagen. Efter beskedet föll direkt Swedish Match aktie på Stockholmsbörsen med över fem procent.

Sedan 1992 är det otillåtet att sälja och marknadsföra våtsnus i hela EU, med undantag för Sverige. Förbudet är grundat på förmodade, men omstridda, hälsorisker.

Tyska och brittiska domstolar har initierat en översyn om förbudet är förenligt med unionens regler genom att be EU-domstolen om vägledning. Swedish Match och svenska regeringen hävdar att förbudet är diskriminerande då exempelvis tuggtobak och nässnus tillåts säljas inom unionen.

Den inflytelserike generaladvokaten anser alltså i sitt yttrandeförslag att förbudet håller. Men att det inte är tillräckligt motiverat ur hälsomässig synpunkt och därför bör utvecklas. Något som ministerrådet och EU-parlamentet kan göra nästa gång de ser över tobaksdirektivet.

EU-domstolen behöver inte följa generaladvokatens förslag inför sitt kommande definitiva beslut om några månader, men det anses väga tungt.
Sveriges undantag från nuvarande snusförbud anses inte beröras av denna rättsliga process.

Beskedet från generaladvokaten på tisdagen är ett bakslag för snustillverkaren Swedish Match. Tobaksjättens aktie föll kraftigt efter beskedet strax före lunch – närmare sex procent till 73,25 kronor, rapporterar TT.

Företaget försöker dock lugna marknaden.
– Oavsett vad det slutgiltiga utslaget blir, menar vi att svenskt snus har en långsiktig potential på många marknader i Europa och andra länder, skriver Sven Hindrikes, vd på Swedish Match, i en kommentar.

Etiketter:

Annonser