Stockholms elever super och knarkar mindre

STOCKHOLM Stockholms skolungdomar använder mindre alkohol och narkotika. Det visar en ny stor drogvaneenkät med 18 000 elever i nian och årskurs två på gymnasiet. En forskare betecknar trendbrottet som ”sensationellt”.

Undersökningen görs vart annat år i huvudstadens skolor. För två år sedan drack elever i båda årskurser i genomsnitt 4,6 liter ren alkohol, i år har det minskat till 3,5 liter. Minskningen är störst för pojkar i niondeklasserna, minst bland flickor på gymnasiet.
Folköl används mindre som rusmedel, medan cider blivit vanligare. Vanligast är starköl bland pojkar och sprit bland flickor.

Även nyfikenheten att pröva narkotika har avtagit sedan förra undersökningen. För två år sedan hade drygt 14 procent av niondeklassarna och nära 27 procent av gymnasieeleverna någon gång prövat narkotika, oftast cannabis. Jämförelsesiffrorna i år visar på en rejäl minskning i samma åldersgrupper, – 9,6 procent har prövat narkotika i niorna och 23,6 procent bland gymnasisterna som går andra året.
Även här står pojkarna i nian för störst minskning.

Även tobaksrökning minskar, enligt den stora attitydstudien.

Socialborgarrådet Margareta Olofsson (v) sade vid en presskonferens på torsdagen att studien visar att stadens satsningar på förebyggande åtgärder börjar ge resultat. Men hon är bekymrad över att det inte påverkat flickorna lika mycket som pojkarna.

Stämmer ungdomarnas svar med verkligheten så är det redovisade minskade alkohol- och droganvändandet ”sensationellt”, uppger alkoholforskaren Håkan Leifman till

Relaterad läsning