Lycka till, Per Bill!

Moderaternas alkoholpolitiske talesman Per Bill har varit ute och snurrat med vinglas och barnvagn. Jag hoppas att han framöver mer förespråkar en solidarisk alkoholpolitik än att tala om personligt ansvar, skriver Elin Lundgren i en Drugnews-krönika.

I bussen på väg till jobbet använder jag min mobil till att lyssna på morgonnyheterna. Berusad moderat riksdagsledamot har slagit ner vakt. Mannen ifråga har propagerat för sänkta alkoholskatter säger nyhetsuppläsaren. Är inte världen bra ironisk?

Inte blir det bättre, när vi sedan fått höra Per Bill träda fram och berätta om sitt agerande. Jag lyssnade via en intervju på nätet där en till synes kuvad Per Bill säger att han tänker ta en “time out“ och ägna sig åt familjen.

Per berättar vidare att han inte tidigare har reflekterat över att han skulle ha alkoholproblem, men nu ska han låta experter ta reda på det. För Pers skull hoppas jag att relationen inte är så problematisk som alkoholproblem ibland kan tendera att bli. Att detta bara var en indikation på att hjälp behövs för att mota Olle i grind.

Jag har läst att Per Bill prövar uppemot 6000 viner om året och sedan recenserar dom i en tidning för ändamålet. 6000 viner om året ger lite drygt 16 viner om dagen att bedöma sötma, fyllighet och eksmak på.

Det må väl vara hänt, men uppenbarligen måste du spotta mer, Per. 25 viner hade Per testat den aktuella dagen. 25 viner. Det är nästan fler än antalet olika godissorter jag ätit på ett halvår.

Han berättar att han kände sig berusad, men bara på det där sköna sättet. Det var absolut inte tal om redlös fylla. Trots det skulle han enligt ut och jogga med sin son. Att jogga med en son i barnvagn och ha kavaj, blå tunga och röda tänder förstår Bill kan vara provocerande för säkerhetsvakter. Därför ska ögon ha vilat extra vaksamt på honom, där han väjde för skräp och därför påminde om att en okontrollerad berusad man, vinglade med sonen i trafiken.

Oj, det låter jättekonstigt. Precis lika underligt som när jag ertappar elever med att slänga godispapper på golvet och de bara råkade lägga det där av gammal vana för ibland, en gång, har det stått en skräpkorg där.

Det är bara att bita ihop och erkänna Per! Du hade inte omdöme att ta hand om ditt eget barn på ett säkert sätt. Vakten som ingrep mot dig gjorde sitt jobb och jag hoppas rättsprocessen ger henne all upprättelse.

I radiointervjun säger Per att han har respekt för alkoholen och därför inte dricker starksprit. Men Per, det är samma alkohol, samma etanol som simmar i starkspriten som i dina fina italienska viner som du uppgav att du hade luktat av?

Per kan inte heller hundraprocentigt säga att han aldrig hade utsatt sina barn för olämplig alkoholexponering tidigare. Det kan finnas tillfällen där Pers barn borde ha fått gått och lägga sig kanske, istället för att få se sin pappa berusad. Kanske med blå tunga.

Ja, tänka sig. Alkoholen ställer till med diverse olika problem och exempel på sådana är att man kan utöva våld mot tjänsteman, sitta i fyllecell, beklaga sig i kvällspressen och åtminstone tillfälligt lämna sitt politiska uppdrag. Det är inte exempel som är helt lätta att vifta bort.

Efter det här kommer Per förhoppningsvis att bli den som högst förespråkar en solidarisk alkoholpolitik framför att tala om personligt ansvar. För man kan inte gärna kräva att andra ska ha det man inte själv har.

Och du Per, det finns så många andra trevliga små hobbys man kan ha istället för att snurra vin i fotglas.

Jag skulle för hösten rekommendera en studiecirkel i hur folkhälsan ser ut i Sverige. Vad man kan göra för att förebygga alkoholproblem och vad en skattesänkning eller ett avskaffande av Systembolaget skulle innebära i antal barn till missbrukare.

Jag önskar Per Bill all lycka i fortsättningen!

Etiketter:

Annonser