Polisutbildning om knark efterlyses

STOCKHOLM Vardagsbrott och kriminella nätverk ökar och har båda en tydlig koppling till narkotikamissbruk. Men landets närpoliser och narkotikapoliser anser sig inte ha tillräckliga kunskaper om narkotika, visar en ny undersökning.

Det är polisfacket och regeringens grupp Mobilisering mot narkotika som står bakom rapporten “Har Sverige fått egna Harlem?“. Den baserar sig bl a på nära 190 intervjuer med närpoliser, narkotikarotlar och länspolismyndigheter.

Över hälften av vardagsbrott – såsom inbrott och stölder – begås av narkomaner, enligt närpoliserna och över hälften har problem med gängbildningar i sina ansvarsområden. Hela 20 av 21 polismyndigheter uppger att de finns kriminella nätverk i deras områden som lever enligt egna lagar och normer och rekryterar nya ungdomar till brott och drogmissbruk.
Varannan polis anser sig inte tillräckligt utbildad om narkotikafrågor och var tredje tycker sig inte få tillräckligt stöd av sin chef i arbetet med knarkbekämpning.
Även om studien som gjordes i maj-juni är liten och inte helt vetenskaplig, så är slutsatserna korrekta, enligt polisfacket.

– Det handlar om brist på ledarskap, utbildning och att idag inte ta till vara enskilda polisers kunskap. Vi vill bland annat se en centralt sammanhållen, ständigt återkommande vidareutbildning, sade Jan Karlsen, polisförbundets ordförande, som presenterade rapporten vid ett seminarium på onsdagen i Stockholm.

Han varnar för att acceptansen för brott håller på att höjas. Men att drogproblem, utanförskap och arbetslöshet är samhällsproblem som inte polisen ensam kan lösa.

En som växt upp i stockholmsförorten Rinkeby och deltog i konferensen var Geroniomo Unia.
– Många känner sig inte som en del i samhället. Om det inte gick så bra i skolan, så försökte man bli bäst på att vara värst. Polisen måste samarbeta mer, och antalet gripna kan ju inte vara en siffra på framgång, sade han.

På Rinkebyskolan har man i flera år använt lokalerna även på kvällar och helger. Och framgångsrikt lyckats få med föräldrar, kyrka, moské, föreningar och stadsdelen i arbetet att bygga goda nätverk.
– Idag mår skolbarnen mycket bra där ute. Men vi saknar fortfarande polisen i skolan, sade Börje Ehrstrand, rektor på Rinkebyskolan.

• I Göteborgs nordöstra förorter startar i höst ett projekt för att motverka den strida strömmen av unga till drogmissbruk och gäng. Ett problem som uppmärksammats i en tidigare polisrapport i Västra Götaland och som Drugnews redovisat.
Tjugofem polismän, som nu specialutbildas, ska under ett års tid i Angered, Bergsjön och Biskopsgården arbeta ungdomsinriktat och göra insatser mot alkohol- och narkotikabrott.
Istället för att som tidigare arbeta var för sig ska polisen, åklagare och socialsekreterare jobba tillsammans kring de ungdomar som ertappas. Folk från Kriminellas revansch i samhället ska anlitas för att informera unga om livets vägval.

– Det handlar om att ge tydliga signaler, att vi samverkar på gemensam front. Vi ska sätta oss ned med varje individ, se om man måste lagföra eller om åtalsunderlåtelse kan kombineras med sociala fungerande åtgärder, säger Bertil Claesson, närpolischef i Angered, till Drugnews.

Men det handlar också om att bryta utanförskap, erbjuda jobb och framtidstro.
– Görs inget nu så riskerar vi förlora ännu fler unga till de kriminella gängen. Då kommer det om några år krävas tusentals nya poliser för att möta ännu större problem, säger Claesson.

Etiketter:

Annonser