Svensk knarkpolitik underordnas EU?

SUNDSVALL Svensk narkotikapolitik bestäms alltmer på slutna möten med drogliberala grupper. Det varnade MaLou Lindholm, aktiv knarkmotståndare inom Hassela Nordic Network, för på ett seminarium under demokrativeckan i Sundsvall förra veckan.

MaLou Lindholm, tidigare EU-parlamentariker för miljöpartiet, arbetar numer inom HNN, ett nätverk som försöker motverka drogliberala gruppers inverkan på svensk och europeisk politik. Hon har flera års erfarenhet av arbete med narkotikafrågor och har till och med hotats till livet på grund av sitt arbete.

Grupperna hon talar om är mäktiga organisationer som arbetar för att narkotika ska legaliseras i Europa. Arbetet bedrivs främst genom så kallade lobbyorganisationer som stegvis påverkar politiker och tjänstemän inom EU.
Målet är att kringgå eller avskaffa FN:s narkotikakonventioner.
– Konventionerna är det sista hindret för de här grupperna, sade MaLou Lindholm vid mötet i Sundsvall.

I Bryssel arbetar grupperna ofta inom de politiska partierna och kan därför delta i dialogen som jämbördiga parter. Faran för Sverige och svensk narkotikapolitik är att vi kan bli tvungna att följa de beslut som drogliberalerna driver igenom i Bryssel, menar Lindholm.
Hon anser att det finns metoder som genom de drogliberala gruppernas arbete blivit del av svensk narkotikapolitik. Två exempel är metadonbehandling och sprutbytesprogram.

MaLou Lindholm varnar för att svensk narkotikapolitik kan bli underordnad EU. Hon säger också att tendensen är att besluten fattas mer och mer i hemlighet. Den drogstrategiplan som EU just har förhandlat om är ett tecken på att detta håller på att ske. I konferenser där varken journalister eller observatörer tilläts skulle Europas narkotikapolitik bestämmas.

Många av talarna på konferenserna var ofta starka förespråkare för legalisering av narkotika och det märks på planens formulering. Man talar om “skademinskning och hälsoskydd“ istället för bekämpning av narkotikaproblem.
Enligt Malou Lindholm banar det väg för gruppernas arbete.
– Det står ingenting i den här planen om att så få som möjligt ska börja knarka, understryker hon.

Planen berör heller inte konsumtion och innehav av narkotika för eget bruk.
Enligt Malou Lindholm är det ingen slump att arbetet med EU:s nya narkotikastrategiplan når sin kulmen just när Holland är ordförandeland.

• Maria Renström – på regeringens kommitté Mobilisering mot narkotika – säger i en kommentar att de beslut som fattas inom EU bara är rekommendationer. De påverkar inte Sveriges politik och arbete för ett narkotikafritt samhälle. Och de nämnda omstridda metoderna inom vård och smittskydd är idag del av den svenska handlingsplanen som inte beslutats av EU.
– Svensk narkotikapolitik bestäms i Sverige av regering och riksdag, säger Renström.

Etiketter:

Annonser