Budgetpropp: satsning på psykiatri och missbruksvård

STOCKHOLM Regeringen vill satsa 1,7 miljarder kronor för att införa en vårdgaranti och öka resurserna till vården, psykiatrin och missbrukarvården. Det sade finansminister Bosse Ringholm som på måndagen presenterade regeringens budgetproposition. Totalt satsas 820 miljoner kronor för att förbättra missbrukarvården åren 2005-2007.

Budgeten som regeringen förhandlat fram med samarbetspartierna miljöpartiet och vänstern presenterades på måndagen i riksdagen.
Grön skatteväxling, några hundra kronor i lägre skatt per månad för många, sänkta arvs- och gåvoskatter och satsningar på fler jobb kunde Bosse Ringholm bland annat redovisa. Dessutom dras militära försvaret ner (vilka orter och förband som drabbas redovisas i slutet av veckan) och besparingarna ska bl a föras till rättsväsendet.

Över hälften av de intagna på landets krimianlvårdsanstalter är drogmissbrukare, vilket ofta är en delorsak till kriminaliteten. Därför satsas i en särskild satsning 120 miljoner kronor under tre års tid för att minska narkotikamissbruket på fängelserna.

Extra resurser till kommuner och landsting lyftes särskilt fram, även om ramarna var kända sedan tidigare. För att vård, skola och omsorg ska hålla hög kvalitet och vara tillgänglig för alla.
Sysselsättningsstödet till kommuner och landsting ökar med 1,5 miljarder kronor i år, sex miljarder 2005 och sju miljarder 2006. Generella statsbidraget höjs från 2007 med sju miljarder kronor.
De eftersatta områdena inom vård, psykiatrin och missbruksvården ska få extra resurser. 1,7 miljarder satsas för införande av en vårdgaranti, och ökade resurser till de tre vårdområdena.

Socialdepartementets satsningar är bland annat:
• 800 miljoner kronor till missbrukarvården 2005-2007. Ett särskilt statsbidrag inrättas för att stimulera kommunerna att använda den statliga missbrukarvården med ett särskilt kontrakt. Kommunerna erbjuds rabatterade vårdplatser för att stärka hela vårdkedjan, dvs. från uppsökande verksamhet, avgiftning och vård, till eftervård med bl a boende, meningsfull sysselsättning.
• 200 miljoner ska satsas för alkohol- och narkotikaförebyggande insatser.
• 30 miljoner för åtgärder för hemlösa.
• 20 miljoner till tobaksprevention.
• 35 miljoner för insatser mot spelmissbruk.

– Missbrukare är ofta socialt mycket utsatta och har under de senaste åren fått en allt svårare situation. Narkotikamissbruk är inte sällan grundorsak till andra stora sociala problem, så som vardagsbrott, prostitution och hemlöshet. Jag är därför mycket glad över att vi kan börja satsningen Ett kontrakt för livet där både antalet behandlingsplatser ökar och där hela vårdkedjan förstärks, säger folkhälso- och socialtjänstminister Morgan Johansson.
– Samtidigt fortsätter vi det förebyggande arbetet mot alkohol- och drogmissbruket, tillägger han.

Samarbetspartierna är – trots flera kompromisser – i kommentarer nöjda med budgetuppgörelsen.
– Kanske en av de bästa budgeter vi förhandlat fram, sade vänsterpartiets Lars Bäckström i riksdagen.

De borgerliga partierna kritiserade bland annat regeringen för att många av löftena är ofinansierade och leder till nya lån måste tas. En alternativt budgetförslag ska de redovisa 6 oktober.

• Något förslag om sänkt spritskatten finns inte med i budgeten, vilket nykterhetsrörelsen är glad för. Särskilt mot bakgrund av rapport om att våldsbrotten ökat i takt med stigande alkoholkonsumtion.

– Sänkta alkoholskatter skulle öka eländet ytterligare. Det är dags att även regeringen tar varningssignalerna på allvar och nu går till offensiv för att möta den negativa utvecklingen. I en sådan offensiv kan inte sänkta alkoholskatter ingå, säger Sven-Olov Carlsson, IOGT-NTO:s ordförande, i en kommentar.

Fotnot: läs mer om budgetproppen.

Etiketter:

Annonser