Poliskoll av Systemets ålderskontroll

STOCKHOLM Även Systembolagets personal ska kontrolleras av polisen i kampen mot langning. Detta sedan en anställd på Östermalm i Stockholm misstänks ha sålt alkohol till unga under 20 år och nu riskerar straff.

Det var när närpolisen i området förra fredagen ingrep mot ett uppenbart fall av langning som problemet kom i dagen. Inte bara köparen, utan även den som langade alkoholen var under 20 år.
Den anställde på Systembolaget som sålt dryckerna är nu misstänkt för olovlig dryckeshantering och förundersökning har inletts.

-Det är ett allvarligt brott som kan ge böter eller fängelse i upp till ett halvår. Vi riktar nu våra spaningar mot personalen, eftersom vi upplever att man inte sällan slarvar med ID-kontrollen, säger Patrick Widell vid Östermalms närpolis till Svenska Dagbladet.

Att särskilt granska butikspersonalens ålderskontroller på det statliga försäljningsmonopolet är ovanligt för polisen. Enligt riktlinjerna ska alla kunder som verkar vara under 25 år ombedjas visa legitimation.

Polisens nya strategi mot langning välkomnas av Systembolagets presschef Björn Rydberg.
-Jag tycker att satsningen är bra. Vi kommer att intensifiera våra ansträngningar i området. Vi tar upp det med vår personal som kommer att bli mer uppmärksam, säger han till SvD.

Etiketter:

Annonser