“Irland bör höja alkoholskatten“

DUBLIN Irland bör höja alkoholskatten, införa varningstexter på flaskorna och göra gravida kvinnor mer medvetna om dryckens skadeverkningar. Det föreslår irländska hälsodepartementets alkoholarbetsgrupp med anledning av befolkningens dramatiskt ökade konsumtion.

I rapporten som presenterades i onsdags konstateras att irländarna är ett av de folk som dricker mest i Europa. År 2003 drack man i genomsnitt motsvarande 13,5 liter ren alkohol per vuxen person.
Supandet innebär stora problem för Irland och det senaste decenniet har dödlighet i alkoholrelaterade sjukdomar ökat. I rapporten konstateras också att i minst 30 procent av trafikolyckorna och 37 procent av alla drunkningsolyckor är alkohol inblandat.

Alkoholens totala samhällsekonomiska kostnader för Irland uppskattas till över 2,65 miljarder euro.

Men allt är inte negativt. Enligt arbetsgruppen har de insatser som redan har gjorts har gett resultat. Ifjol minskade alkoholkonsumtionen i Irland med sex procent, det var den första minskningen på 16 år. En viktig faktor var enligt rapporten den höjning av spritskatten som genomfördes i december 2002.

Den irländske hälsoministern Micheál Martin säger i en kommentar att alkoholens skador inte är begränsade till den som dricker, utan också drabbar dem som finns runt omkring och samhället som helhet. Han påpekar också att det behövs en förändrad attityd till alkohol.

Den irländska alkoholindustrin avfärdar förslaget om höjd alkoholskatt. Richard Dunne, ordförande för The Drinks Industry Group of Ireland, menar att höjda skatter inte skulle hjälpa och att Irland redan har EU:s näst högsta skatten på öl och sprit och den högsta skatten på vin.

Fotnot: Läs mer om rapporten från irländska Strategic Task Force on Alcohol.

Etiketter:

Annonser