Barn behöver nyktra föräldrar

Vill vi ha nyktra barn och tonåringar, behöver vi också nyktrare föräldrar, skriver Johan Örjes, med i styrelsen för IOGT-NTO:s Juniorförbund, i en Drugnews-krönika.

Hur mycket alkohol en tonåring dricker beror naturligtvis på många saker.
Den allmänna trenden i samhället, kompisarna, hur lätt det är att få tag på alkohol och vad den kostar. Men en av de viktigaste faktorerna handlar om föräldrarnas inflytande.

Det finns inget som kan garantera nyktrar tonåringar, men det är ingen hemlighet hur man som förälder bör agera för att öka chanserna för att det egna barnen dröjer med sin alkoholdebut eller kanske aldrig börjar dricka alkohol.

Nyligen presenterades en stor undersökning från Säffle. Den visar att de barn i årskurs sju som blir bjudna på alkohol av sina föräldrar också dricker mer alkohol totalt sett.

Av de sjuor som aldrig ens får smaka alkohol i hemmet var det i den här undersökningen åtta procent som hade “intensivkonsumtion“ av alkohol, det vill säga motsvarande minst en flaska vin vid ett tillfälle.

Av de sjuor som fick smaka ur föräldrarnas glas hade 26 procent intensivkonsumtion av alkohol och av dem som ibland eller ofta blev bjudna på alkohol i hemmet var det 67 procent som hade intensivkonsumtion av alkohol. Resultaten är ungefär det samma även för de äldre barnen, även om andelarna då är högre. Men skillnaden mellan de barn som inte blir bjudna på alkohol i hemmet och de barn som blir det finns kvar.

Resultatet är inte förvånande.
Liknande resultat har noterats vid flera undersökningar. Föräldrar som vill lära sina barn att dricka alkohol ansvarsfullt, lär dem bara att dricka alkohol, en kunskap som de sedan flitigt tillämpar även när föräldrarna inte är närvarande. Föräldrar som vill minska risken för att de egna barnen börjar dricka alkohol, bör alltså tydligt visa att de inte tycker att de ska dricka alkohol.

Men det handlar inte bara om föräldrarnas attityder. Det handlar också om hur man som förälder är som förebild. Det handlar om föräldrarnas eget drickande. Den danska Sundhedsstyrelsen redovisar i sin rapport Børn, unge og alkohol 1997-2002 statistik som visar på samband mellan föräldrarnas
alkoholkonsumtion och hur mycket barnen dricker och vid vilken ålder de börjar dricka alkohol.

Enligt Sundhedsstyrelsens rapport är sambandet tydligt mellan föräldrarnas och barnens alkoholvanor. Ju större föräldrarnas alkoholkonsumtion är, desto tidigare börjar barnen dricka alkohol. Ju lägre föräldrarnas alkoholkonsumtion är, desto chans att deras 11-15-åringar ännu inte börjat dricka alkohol.

Den stora skillnaden är mellan de föräldrar som dricker ofta och övriga föräldrar. Men det finns också en skillnad mellan barnen till de föräldrar som dricker sällan eller aldrig och barnen till de föräldrar som dricker “av och till“.

Den danska undersökningen visar också att de barn som sett en eller båda av sina föräldrar berusade den senaste månaden dricker nästan dubbelt så mycket som de barn som inte sett sina föräldrar berusade.
Dessa samband bör vara intressanta när vi försöker fundera över hur vi kan förebygga att barn och ungdomar börjar dricka alkohol.

Det kan upplevas som självklart, men barn bryr sig inte bara om vad föräldrar säger, utan också vad de gör.

Därför är det viktigt att också fundera över hur min egen alkoholkonsumtion påverkar mina barns förhållningssätt till alkohol. Vill vi ha nyktra barn och tonåringar, behöver vi också nyktrare föräldrar.

Etiketter:

Annonser