Nytt toppmöte om alkohol i Helsingborg

HELSINGBORG Ett två dagars toppmöte om landets framtida alkoholpolitik inleds på torsdag. “Det behövs ett forum där alla aktörer kan samlas och få prata till punkt“, säger initiativtagaren Kent Härstedt, regeringens alkoholutredare som föreslagit sänkt spritskatt, till Drugnews.

Över 250 personer har anmält sig till konferensen nära färjeläget i Helsingborg, där dygnet runt nedtyngda pickup-bilar rullar och pirror med öl, vin och sprit dras av resenärer en masse sedan kvotbegränsningarna lyftes 1 januari.

Och frågeställningar om alkoholskattens betydelse, förändrade omvärldsförhållande, sänkta införselkvoter som driver upp alkoholkonsumtionen, hälsoskador och växande kriminalitet kommer säkert att diskuteras.

Vid konferensen medverkar bland andra folkhälsominister Morgan Johansson, norske socialministern Dagfinn Höybråten, Systembolagets vd Anitra Steen, Gunnar Ågren från Folkhälsoinstitutet, nordiska alkoholforskare, polis och tull, restaurangbranschen och facket, alkoholtillverkare och nykterhetsrörelsen…

-En del utspel är nog att vänta, säger Härstedt kryptiskt, utan att svara på om han själv planerar ett sådant.

I samband med en alkoholkonferens förra hösten i Helsingborg sade Systemchefen att det var nödvändigt att sänka skatterna för att försvara detaljhandelsmonopolet. Det blev inledningen på en intensiv skattedebatt som ännu pågår och splittrar flera partier, inklusive socialdemokraterna.

Härstedts förslag att sänka spritskatten från årsskiftet för att hejda EU-floden av alkohol fanns inte med i höstens budgetproposition, men skulle snabbt kunna aktualiseras och antas av riksdagen.

Etiketter:

Annonser