Ingrida Udre vill harmonisera EU-skatter

BRYSSEL Nya kommissionären för skatter och tullar, lettiskan Ingrida Udre, tänker fortsätta Frits Bolkensteins kamp för att göra det lättare för EU-medborgarna att shoppa punktbeskattade varor, exempelvis alkohol. Men hon vill se mindre skatteskillnader mellan länderna.

“Detta är fullkomligt lagligt och tillhör de grundläggande friheterna för medborgarna på den inre marknaden, och jag stöder till fullo förslaget från min företrädare om att utvidga möjligheterna för medborgarna att köpa punktskattepliktiga produkter för eget bruk till den skattesats som tillämpas i den medlemsstat där inköpet görs“, skriver hon i ett svar till EU-parlamentet.

Företrädaren Bolkestein krävde återkommande att Sverige skulle anpassa sin alkoholpolitik mer efter unionens fria marknadsregler. Kravet på att anpassa svenska vinskatten neråt kan komma att avgöras i EG-domstolen.

Ingrida Udre menar dock att det grundläggande problemet är att de stora skillnaderna i skattenivå, och hon anser att en bättre tillnärmning av medlemsstaternas skattesatser skulle minska eller till och med avlägsna problemen.

“Jag har därför för avsikt att inleda en debatt på det här området med medlemsstaterna och Europaparlamentet för att försöka uppnå så många framsteg som möjligt, även om jag inser att detta är en mycket känslig och kontroversiell fråga“, lovar Ingrida Udre ledamöterna i EU-parlamentet.

Etiketter:

Annonser