Utlämningsstrid om knarksmugglare

TEL AVIV/BRYSSEL Israeliske maffialedaren Itzik Abergil som nyligen greps i Holland och sedan lyckades ta sig till hemlandet utlämnas inte till Belgien beroende på procedursmissar. Han misstänks varit mycket aktiv på den belgiska ecstasymarknaden.

Allt började förra månaden, då holländsk och belgisk polis samtidigt i båda länderna grep Abergil och sju andra misstänkta – bl a flera av hans livvakter. Abergil, vanligtvis baserad i Lod utanför Tele Aviv, har ett omfattande brottsregister. Han bosatte sig 2003 i Holland för att söka undkomma lejda mördare utsända från en konkurrerande liga.

I Amsterdam höll Abergil ständig kontakt med de medlemmar av hans organisation som stannade kvar i Israel samtidigt som han gav sig in i storskalig ecstasyhandel. Denna styrdes från Holland, men utspelade sig till stor del i Belgien.

Israeliska polisen var nöjd med att slippa Abergil och försåg sina europeiska kolleger med riklig information om hans verksamhet, bland annat om två försändelser som innehöll 40 000 respektive 60000 ecstasytabletter. Det var dessa upplysningar som möjliggjorde gripandena.

Så som överenskommits anmodade den belgiska rättvisan de holländska myndigheterna att utlämna Abergil. Men den belgiske undersökningsdomaren sände sin begäran med fax, ett förfarande som holländarna inte ansåg uppfylla alla formkrav. Det innebar att Abergil måste släppas och på söndagkvällen kunde återvända till sitt hemland med sitt privata jetplan.

Visserligen greps Abergil omedelbart av polis på flygplatsen i Tel Aviv för att förhöras, men hans advokater begärde att han omgående skulle släppas.
Vad man nu räds i Israel är att striderna mellan Abergils och den konkurrerande ligan ska återupptas. En gangsterkonflikt som mellan 1995 och 2003 har krävt mer än 20 dödsoffer.

Etiketter:

Annonser