Fyra nya nätdroger förbjuds

STOCKHOLM Fyra missbrukssubstanser som använts av ungdomar och unga vuxna klassas från 1 oktober som hälsofarlig vara i Sverige. Preparaten 5-MeO-DIPT (även kallad Foxy Metoxy), 5-MeO-DMT, 5-MeO-AMT och 2C-E är centralstimulerande med hallucinogena effekter och har främst sålts visa internet.

De fyra drogerna är syntetiska och har främst tagits fram för att användas i russyfte, inget annat användningsområde är känt. Beslagen av preparaten är hittills få, utan tydligt geografisk koppling, enligt Statens Folkhälsoinstitut som handhar klassning av hälsofarliga preparat.

Drogerna har vanligen intagits i form av pulver, kapslar eller tabletter. Missbruksepidemier bland ungdomar av drogen Foxy Metoxy förekom ifjol ibland annat Småland och på Västkusten. En 14-åring fördes till sjukhus med kramper. Vad gäller preparatet 5-Meo-Amt finns dödsfall noterat i USA.

En källa med insikt i nätförsäljning av droger uppger för Drugnews att klassificeringen av de fyra preparaten redan gjort att de flesta svenska sajter tagit bort dem ur sitt sortiment.

• En klassning innebär att substansen förs upp på förordningen (1999:58) och regleras därigenom av lag om förbud mot vissa hälsovarliga varor (SFS 1999:42).

Etiketter:

Annonser