-Sänkt spritskatt drabbar barnen!

STOCKHOLM Regeringens ambition är att sänka spritskatten så fort som möjligt, enligt minister Morgan Johansson. ”Tråkigt att vår folkhälsominister inte tänker på folkhälsan i första hand, utan vill skynda på en skattesänkning som främst drabbar barn till missbrukare”, säger Carina Eriksson, ordförande i barnorganisationen Junis till Drugnews.

Under senare tid har Morgan Johansson allt oftare talat om att en sänkning av spritskatten är nödvändig. Även om utredaren Kent Härstedts förslag om en sänkning med 40 procent ännu är ute på remiss till december.

Nu senast i samband med att de nordiska hälsoministrarna i Köpenhamn enades om att gemensamt i EU driva på för att halvera införselkvoterna och kraftigt höja minimiskatterna på alkohol. Det senare för att minska den skatteskillnad på alkohol som driver på gränshandel, särskilt till Norden.

Folkhälsoministern oroas över att svenskarnas spritinköp utomlands ökar dubbelt så mycket som Systembolagets försäljning minskar. Trycket har ökat sedan först Danmark sänkt skatten förra hösten, följt av Finland i mars och därefter i maj när lågskatteländer som Polen och Baltikum gick med i EU. Svenska spritskatten (cirka 200 kronor per liter på ex vodka) är nu dubbelt så hög som i Finland, tre gånger högre än Danmarks och fyra gånger högre än i Tyskland.

För varje vecka som går tar folkhälsan stryk, Systemet förlorar i försäljning, kriminaliteten ökar och alkoholpolitikens legitimitet urholkas, varnar Morgan Johansson.
-Regeringens ambition är att sänka spritskatten så fort som möjligt, men jag kan inte lova att vi hinner före jul, sade Morgan Johansson till Dagens Nyheter i Köpenhamn.
Till Svenska Dagbladet sade han att en skattesänkning kan tidigast bli av nästa sommar.

Men samarbetspartierna miljöpartiet och vänstern stöder idag inte sänkta alkoholskatter. Och frågan splittrar socialdemokraterna. Det enda parti som idag mangrant skulle stödja ett eventuellt regeringsförslag om sänkt spritskatt är moderaterna.

Kristdemokraterna har återkommande hävdat att Sverige ensidigt ska återinföra lägre kvoter och att regeringen bör överge sin skattesänkarambition.
-När nu de nordiska länderna tycks enas kring krav på kraftiga höjningar av minimiskatterna på alkohol i EU, måste socialdemokraterna ompröva sin ambition att sänka skatten på sprit. För sänker man spritskatten kan det bli mycket svårt att höja den igen, säger kd-ordförande Göran Hägglund i en kommentar.

Nykterhetsrörelsen IOGT-NTO menar att svenskarnas spritköpen kommer att öka mer om skatten sänks än om den inte ändras. Och att smugglingen påverkas marginellt. Man hänvisar till Härstedts utredning som beräknar att spritinköpen skulle öka med hela åtta procent vid en sänkning med 40 procent. Det skulle öka alkoholkonsumtionen till över 11 liter per person från 15 år och äldre.
-Vi kan bara gissa att det verkliga skälet till brådskan att sänka skatten handlar om att måna om Systembolaget, och det på bekostnad av folkhälsan, säger nykterhetsbasen Sven-Olov Carlsson.

De verkliga förlorarna vid en sänkt alkoholskatt blir barnen, menar IOGT-NTO:s Juniorförbund, Junis.
-Idag är det mindre än en procent av de minst 200 000 barn till missbrukande föräldrar i Sverige som får stöd, enligt en kommunenkät vi gjort. En snabbt sänkt alkoholskatt skulle bara försämras deras situation och att gruppen riskerar öka, säger Carina Eriksson, ordförande i Junis.
Hon menar att regeringen åtminstone bör invänta alkoholinförselutredningens folkhälsopaket i januari nästa år. Och poängterar att det är bättre att via nordiskt samarbete verka för höjda alkoholskatter och sänkta införselkvoter i EU än att försöka spela med i katten-på-råttan-spelet.
-Det finns alltid länder med lägre alkoholskatter än vi, säger Carina Eriksson.

Fotnot: Just nu har Bulgarien lägst spritskatt i Europa med 9:35 kronor per liter 40-procentig sprit. EU:s minimiskatt är cirka 20 kronor per liter.

Etiketter:

Annonser