Nordisk strategi ska hejda alkoholkaos

KÖPENHAMN Halverade införselkvoter och kraftigt höjda minimiskatter på alkohol i EU. Det är huvudkrav i den gemensamma alkoholpolitiska linje gentemot EU som Nordens hälsoministrar antog på måndagen. Skattekonkurrensen mellan våra länder driver på konsumtionen och är en grogrund för kriminalitet, menar folkhälsominister Morgan Johansson.

Enligt det dokument som ministrarna från Sverige, Norge, Finland, Island och Danmark undertecknade i Köpenhamn ska de s.k. indikativa nivåer för privatinförsel av sprit, öl och vin halveras. De bör omvandlas till absoluta gränser som inte får överträdas.

Norden kommer även i EU agera för att miniskatterna på sprit, öl och alkoläsk höjs rejält och att även minimiskatt på vin införs, som i några medlemsländer idag är noll.
Genom överenskommelsen vill Norden bidra till en ny alkoholstrategi för EU där folkhälsoaspekter mer betonas.

Morgan Johansson hade inför mötet arbetat ihärdigt för att få med de övriga länderna kring kraven.

-Jag är mycket glad över att vi i Norden har kommit överens om att driva en ansvarstagande alkoholpolitik inom EU. Den skattekonkurrens som pågår mellan våra länder skapar en grogrund för organiserad brottslighet och driver i sig också upp konsumtionen. Genom detta samarbete kommer vi att få en tydligare röst i EU, säger Morgan Johansson i en kommentar efter mötet.

Situationen på alkoholområdet i Norden har alltmer liknat kaos och EU-regler försvårat en restriktiv politik – styrinstrument har kringskurits, införselkvoter i praktiken försvunnit, priserna gått ner, alkoholkonsumtionen och hälsoskadorna ökat. Stora skillnader mellan alkoholskattenivåer i EU har lett till en katten-på-råttan-situation och liknar en kaotisk situation. Danskar handlar mycket alkohol Tyskland, svenskar i Danmark och Tyskland, finnar i Baltikum och norrmän i Sverige.

För att få bukt med ökad gränshandel, en växande kriminalitet och strida alkoholströmmar mellan EU-länderna har bland andra Danmark och Finland kraftigt sänkt sina skatter. För att värna Systembolagets roll överväger nu svenska regeringen att följa efter och sänka spritskatten – utredaren Kent Härstedt föreslår hela 40 procent.

Något som Norge, som har ännu högre alkoholskatt, oroas av. Socialminister Dagfinn Höybråten befarar ytterligare växande norsk gränshandel från Sverige om spritskatten sänks och att norska Vinmonopolet förlorar legitimitet.
“Skynda långsamt med skattesänkningar“, var norske socialministerns budskap till Morgan Johansson vid toppmötet om alkohol nyligen i Helsingborg.

För att stoppa detta “race to the bottom“, som Morgan Johansson tidigare utryckt det, så bör Norden agera tillsammans inom alkoholpolitiken. I augusti gav de nordiska statsministrarna vid ett möte på Island i uppdrag till hälso- och socialministrarna att utforma den gemensam hållning i alkoholfrågor gentemot EU och WHO, som nu antagits.

Även vid Nordiska rådets session 1-3 november i Stockholm kommer alkoholfrågor och stigande konsumtion att stå i fokus.

• Fotnot: Uttalandet från nordiska hälso- och socialministrarna .
• Vid mötet diskuterades även nya rapporten Alkoholpolitik i Norden (pdf).

Etiketter:

Annonser