Bodström: psyksjuka kan få fängelse

STOCKHOLM Personer som är psykotiska bara när de genomför ett brott, men annars friska, bör kunna dömas till fängelse. Det anser justitieminister Thomas Bodström som vill täppa till en lucka i lagen.

Idag kan situationen uppstå att tillfälligt psykiskt sjuka varken kan dömas till vård eller fängelse. även om det bara handlar om ett fåtal personer är frågan är viktig för det allmänna rättsmedvetandet, menar Bodström.
– Jag tycker det finns starka principiella grunder för att ta bort fängelseförbudet, säger justitieministern till Dagens Nyheter.

Debatten om psykiskt sjuka som begår brott har flammat upp efter flera våldsdåd det senaste året. Bland annat när Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailovic först dömdes till fängelse och sedan till vård. Nu ska fallet prövas i Högsta domstolen.

Psykansvarskommittén föreslog redan för två år sedan att alla som begår brott ska dömas till fängelse. Man vill införa begreppet “tillräknelig“ och att den som är vårdbehövande ska få vård och sedan avtjäna straffet i fängelse.

Thomas Bodström ville först inte ta ställning till förslaget, men är nu beredd att bryta ut några av kommitténs många förslag och genomföra dem separat. Ett sådant nytt system skulle även öka trycket på den öppna psykiatrivården då psykiskt sjuka avtjänat sitt straff. Därför vill Bodström avvakta psykiatrisamordnaren Anders Miltons utredning och förslag som väntas vara klar om två år.

• Planerna på ett nytt säkerhetsfängelse skrinläggs. Istället ska 50 nya säkerhetsplatser för särskilt farliga fångar byggas på anstalterna i Kumla, Hall, Tidaholm och Saltvik utanför Härnösand, uppger SVT Aktuell. För att klara överbeläggningen ska kriminalvården även få 120 nya platser på Västerviksanstalten, Arvidsjaur får en ny anstalt med 60 platser och i Östersund ska ett nytt fängelse/häkte anläggas med 100 platser.

Etiketter:

Annonser