Kokainkung överlämnad till USA

BOGOTA En av världens största knarkhandlare, Gilberto Rodriguez Orejuela, har överlämnats från Colombia till USA. Den 64-årige kokainkungen drev tillsammans med sin bror Miguel och den ökände Pablo Escobar den s.k. Calikartellen.

Natten till i lördags flögs han till USA av agenter från den amerikanska
federala narkotikapolisen, DEA. Transporten till flygplatsen övervakades av
120 poliser och soldater, rapporterar AFP och TT.

Rodriguez Orejuela – kallad Schackspelaren – greps 1995 och dömdes till 15 års fängelse, men släpptes redan 2002 efter gott uppförande. Han misstänktes under fängelsevistelsen fortsatt att ha styrt kokainsmuggling. Hans frigivning orsakade stora protester och han greps igen efter bara fyra månader.
Hans överklagande av utvisningen till USA avslogs av Colombias president Alvaro Uribe i fredags.

Calikartellen var en av de mest kända av Sydamerikas narkotikakarteller och aktiv inom produktion och smuggling av kokain. Calikartellen stod på 1990-talet för omkring 80 procent av all kokain som langades i USA. I USA – dit han nu alltså utlämnats – är han misstänkt för export och distribution av kokain.

• President Uribe har även gett klartecken till att överlämna 250 andra misstänkta knarkhandlare till USA. Bland andra en fängslad ledare för Farc-gerillan, Simon Trinidad, och paramilitärens chef Salvatore Mancuso. Så länge som fredförhandlingar pågår i det av inbördeskrig hårt drabbade Colombia är dessa utvisningar dock uppskjutna.

Etiketter:

Annonser